Makowy zawijaniec
Co powiecie na taki makowy zawijaniec z ciastem drożdżowym? W środku mnóstwo maku, mnóstwo bakalii i samych pyszności. Jak widzicie, mój makowy zawijaniec pękł 😉 Mi to zupełnie nie przeszkadza, ale jeśli nie lubicie, to polecam zostawić 2 cm „luzu” u góry, jak owijacie w papier. To powinno pomóc 😊 Powiem tylko, że pęknięty czy cały, to smak jest rewelacyjny.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na masę makową:
6 szklanek mielonego maku
500 ml mleka
150 g masła
5 łyżek miodu
1 łyżka wanilii
4 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki powideł
5 garści ulubionych bakalii
Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam. W garnku rozpuszczam masło i miód, dodaję cukier waniliowy, bakalie i mak. Smażę na małym ogniu przez 15 minut. Masę odstawiam do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowuję ciasto drożdżowe.
Składniki na ciasto drożdżowe:
3 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500
1/3 szklanki cukru
100 g masła
1 jajko
3 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
½ szklanki mleka
40 g drożdży
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Drożdże rozpuszczam i odrobinie letniego mleka i łyżeczce cukru i odstawiam do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieram z masłem na puszystą masę, dodaję jajko i żółtka i dalej ubijam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję wyrośnięte drożdże i masę jajeczną i wyrabiam do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Teraz wracam do masy makowej
Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję do wystudzonej masy makowej. Dodaję również powidła i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę, 2 łyżki piany odkładam, a resztę dodaję do masy makowej i mieszam.
Kiedy ciasto wyrośnie, mogę przystąpić do zawijania makowca. Na stolnicy układam papier do pieczenia i posypuję go delikatnie mąką (rozwałkowuję ciasto na papierze, w którym będę je piekła, ponieważ tak jest łatwiej przenieść zawijańca do blaszki). Wykładam ciasto drożdżowe i rozwałkowuje je na prostokąt grubości około 1 cm. Ciasto smaruję pozostawioną pianą z białek, a następnie wykładam masę makową, którą rozprowadzam po cieście zostawiając z każdego boku około 2 cm rantu bez maku.
Teraz zwijam delikatnie roladę i owijam ją papierem do pieczenia, na którym leży. Pamiętajcie o 2 cm luzu, żeby zawijaniec mógł rosnąć. Ciasto przekładam do keksówki 15 x 35 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, można je polać lukrem i posypać dowolnymi bakaliami.
Makowy zawijaniec gotowy. Smacznego 😊
6 komentarzy
Adrianna
Mój mąż uwielbia mokowiec i twój przepis wygląda pysznie. Na pewno spróbuje go zrobić na święta!
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Polecam, jest pyszny 🙂
Sklep Wrotki
Przepyszny! Bardzo dziękujemy za ten przepis. Teraz pozostaje już tylko orbitrek ha ha ….
Karolina
🙂 Bardzo proszę 🙂 Też jestem tego zdania, że sport najlepszym przyjacielem przy słodyczach 😉 To działa 😉
Marta
witam a można mak z puszki ?
Karolina
Dzień dobry 🙂 Tak, można, tylko do masy makowej dodałabym ostatni etap, czyli ubite białka. Dodałabym 3 białka ubite na sztywno 🙂