Makowy zawijaniec
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Drożdżowe

Makowy zawijaniec

Co powiecie na taki makowy zawijaniec z ciastem drożdżowym? W środku mnóstwo maku, mnóstwo bakalii i samych pyszności. Jak widzicie, mój makowy zawijaniec pękł 😉 Mi to zupełnie nie przeszkadza, ale jeśli nie lubicie, to polecam zostawić 2 cm „luzu” u góry, jak owijacie w papier. To powinno pomóc 😊 Powiem tylko, że pęknięty czy cały, to smak jest rewelacyjny.  

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na masę makową:

6 szklanek mielonego maku

500 ml mleka

150 g masła

5 łyżek miodu

1 łyżka wanilii

4 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki powideł

5 garści ulubionych bakalii

Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam. W garnku rozpuszczam masło i miód, dodaję cukier waniliowy, bakalie i mak. Smażę na małym ogniu przez 15 minut. Masę odstawiam do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowuję ciasto drożdżowe.

Składniki na ciasto drożdżowe:

3 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500

1/3 szklanki cukru

100 g masła

1 jajko

3 żółtka

1 łyżka cukru waniliowego

½ szklanki mleka

40 g drożdży

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Drożdże rozpuszczam i odrobinie letniego mleka i łyżeczce cukru i odstawiam do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieram z masłem na puszystą masę, dodaję jajko i żółtka i dalej ubijam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję wyrośnięte drożdże i masę jajeczną i wyrabiam do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

Teraz wracam do masy makowej

Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję do wystudzonej masy makowej. Dodaję również powidła i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę, 2 łyżki piany odkładam, a resztę dodaję do masy makowej i mieszam.

Kiedy ciasto wyrośnie, mogę przystąpić do zawijania makowca. Na stolnicy układam papier do pieczenia i posypuję go delikatnie mąką (rozwałkowuję ciasto na papierze, w którym będę je piekła, ponieważ tak jest łatwiej przenieść zawijańca do blaszki). Wykładam ciasto drożdżowe i rozwałkowuje je na prostokąt grubości około 1 cm. Ciasto smaruję pozostawioną pianą z białek, a następnie wykładam masę makową, którą rozprowadzam po cieście zostawiając z każdego boku około 2 cm rantu bez maku.

Teraz zwijam delikatnie roladę i owijam ją papierem do pieczenia, na którym leży. Pamiętajcie o 2 cm luzu, żeby zawijaniec mógł rosnąć. Ciasto przekładam do keksówki 15 x 35 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.

Kiedy ciasto wystygnie, można je polać lukrem i posypać dowolnymi bakaliami.

Makowy zawijaniec gotowy. Smacznego 😊

Makowy zawijaniec

Makowy zawijaniec

Makowy zawijaniec
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *