Marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym
Kiedy za oknem jesień, to ze wsparciem przybywa marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym. Wspaniałe, smaczne i szybkie ciasto na długie jesienne wieczory. Niniejszym uznaję marchewkową pyszność z kremem gruszkowym za jesienno-zimowego „rozpieszczacza” 🙂 Dodaj do tego filiżankę pysznej i świeżo zaparzonej kawy oraz koniecznie kocyk – to najlepszy przepis na jesienne smuteczki.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto marchewkowe:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki tartej marchewki (4 średnie marchewki)
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kardamonu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki oleju
3 garście siekanych orzechów
Przygotowanie:
Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo marchewkę, cały czas miksując. Wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę mieszam w jednej misce i podaję do jajek na zmianę z olejem. Mieszam do połączenia się składników. Wyłączam mikser, dodaję orzechy i mieszam ciasto łopatką.
Ciasto wlewam do blaszki wyłożonej papierem (25x 30 cm) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (do suchego patyczka). Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia.
Składniki na krem gruszkowy:
3 średnie gruszki
250 ml śmietanki 30%
200 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 g czekolady (ulubionej)
Przygotowanie:
Gruszki obieram, wycinam gniazda i kroję na małe kawałki, odstawiam.
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i połowę mascarpone. Ubijam do uzyskania jednolitego kremu. Następnie dodaję drugą połowę mascarpone i ponownie ubijam.
Do kremu dodaję gruszki i 2/3 czekolady startej na tarce i całość delikatnie mieszam.
Ciasto marchewkowe wyrównuję (jeśli to konieczne, to ścinam górę – z resztek ciasta możecie zrobić bajaderki), na ciasto wykładam krem, rozprowadzam i na koniec trę 1/3 czekolady.
Marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym gotowa.
Smacznego 😊
4 komentarze
Krzyś
Fajne ciasteczko, w sam raz do kawusi.
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Do kawusi idealne :):):) Pozdrawiam
Kornelia
pyszności 😀
Karolina
Dziękuję ślicznie. Polecam, bo faktycznie pyszne ciacho, a krem nokautuje 🙂