Drożdżowe poduchy
Takie drożdżowe poduchy, czyli Devonshire Splits, smakują super lekko i mogą śmiało zastąpić pączki, jeśli nie chcemy tych tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu.
Poduchy wykonałam w wersji fit. Oryginalny przepis, pochodzący właśnie z Devonshire w Anglii, zawiera bitą śmietanę, a u mnie znajdziecie jogurt słodzony ksylitolem.
Cały przepis na drożdżowe poduchy zawiera 1 łyżeczkę cukru i odrobinę cukru pudru do posypania. Myślę, że to fantastyczny przepis fit na słodko 😊
Składniki na ciasto na około 10 sztuk:
3 szklanki mąki
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ksylitolu
250 ml letniego mleka
60 g masła
1 szczypta soli
Mąkę wsypujemy do miski lub do misy miksera, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 3 łyżki mleka. Drożdże delikatnie mieszamy, zgarniając przy tym odrobinę mąki.
Całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczam masło. Do miski dodaję ksylitol, pozostałe mleko, sól i roztopione masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto musi być gładkie i tutaj doskonale sprawdzi się mikser 😉
Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na grubość około 1,5 cm i wykrawam koła o średnicy około 6-8 cm.
Koła układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 25 minut.
Następnie piekę poduchy w temperaturze 180 stopni około 15 minut, aż się zarumienią. Następnie wyciągam je z pieca i przekładam na kratkę do wystygnięcia 🙂
Składniki na masę jogurtową:
100 ml wody
3-4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka agaru
400 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
Ulubiony dżem bez cukru
Jogurt umieszczam w misce. Wodę zagotowuję z ksylitolem do rozpuszczenia się słodzika, dodaję następnie agar i gotuję około 1 minuty. Wodę z ksylitolem i agarem dodaję do jogurtu i energicznie mieszam do połączenia się składników.
Masę wyrównuję i odstawiam do wystygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby dobrze się zsiadła.
Bułeczki kroję na pół, ale nie do końca, rozkładam, smaruję ulubionym dżemem, na dżem daję po dużej łyżce stężałego jogurtu, przykrywam poduchę i posypuję cukrem pudrem.
I drożdżowe poduchy gotowe. Smacznego 😊
2 komentarze
Ewa
Wyglądają cudownie, trudno się oprzeć 🙂
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Są pyszniutkie. A bułeczki smakują jak mleczne i można je ze spokojem wykorzystać nie tylko do niby-pączusiów 🙂