Drożdżowe poduchy
Ciasta,  Ciastka,  Drożdżowe,  Fit na słodko,  Karnawał,  Podróże z wypiekami

Drożdżowe poduchy

Takie drożdżowe poduchy, czyli Devonshire Splits, smakują super lekko i mogą śmiało zastąpić pączki, jeśli nie chcemy tych tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu.

Poduchy wykonałam w wersji fit. Oryginalny przepis, pochodzący właśnie z Devonshire w Anglii, zawiera bitą śmietanę, a u mnie znajdziecie jogurt słodzony ksylitolem.

Cały przepis na drożdżowe poduchy zawiera 1 łyżeczkę cukru i odrobinę cukru pudru do posypania. Myślę, że to fantastyczny przepis fit na słodko 😊

Składniki na ciasto na około 10 sztuk:

3 szklanki mąki

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

3 łyżki ksylitolu

250 ml letniego mleka

60 g masła

1 szczypta soli

Mąkę wsypujemy do miski lub do misy miksera, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 3 łyżki mleka. Drożdże delikatnie mieszamy, zgarniając przy tym odrobinę mąki.

Całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczam masło. Do miski dodaję ksylitol, pozostałe mleko, sól i roztopione masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto musi być gładkie i tutaj doskonale sprawdzi się mikser 😉

Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na grubość około 1,5 cm i wykrawam koła o średnicy około 6-8 cm.

Koła układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 25 minut.

Następnie piekę poduchy w temperaturze 180 stopni około 15 minut, aż się zarumienią. Następnie wyciągam je z pieca i przekładam na kratkę do wystygnięcia 🙂

Składniki na masę jogurtową:

100 ml wody

3-4 łyżki ksylitolu

1 łyżeczka agaru

400 ml jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

Ulubiony dżem bez cukru

Jogurt umieszczam w misce. Wodę zagotowuję z ksylitolem do rozpuszczenia się słodzika, dodaję następnie agar i gotuję około 1 minuty. Wodę z ksylitolem i agarem dodaję do jogurtu i energicznie mieszam do połączenia się składników.

Masę wyrównuję i odstawiam do wystygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby dobrze się zsiadła.

Bułeczki kroję na pół, ale nie do końca, rozkładam, smaruję ulubionym dżemem, na dżem daję po dużej łyżce stężałego jogurtu, przykrywam poduchę i posypuję cukrem pudrem.

I drożdżowe poduchy gotowe. Smacznego 😊

Drożdżowe poduchy
Drożdżowe poduchy
Drożdżowe poduchy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *