Tiramisu pistacjowe
Tiramisu pistacjowe w wersji bez jajek to fantastyczny deser, który sprawdzi się na większe okazje, ale też na małe zachcianki, ponieważ deser zrobicie dosłownie w 30 minut.
Najtrudniejszym elementem jest chyba czekanie, żeby deserek „doszedł” w lodówce 😀
Z podanych składników przygotujecie 6 sztuk w rozmiarze 120 ml.
Składniki:
125 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
50 g białej czekolady
3 pełne łyżki pasty pistacjowej
½ łyżki cukru pudru
6 biszkoptów Lady Fingers
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
30-50ml Amaretto (w zależności, czy lubicie bardziej czy mniej alkoholowe tiramisu)
Kakao do posypania
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczam w 150 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy kawa wystygnie dolewam do niej Amaretto.
Teraz czas na krem. 50 ml śmietanki podgrzewam i wkruszam do niej białą czekoladę. Następnie mieszam, aż czekolada się rozpuści i odstawiam.
200 ml śmietanki ubijam, dodaję do niej mascarpone, rozpuszczoną i wystygniętą białą czekoladę, pastę pistacjową oraz cukier puder. Całość miksuję do połączenia się składników.
(teraz jest moment, kiedy możesz spróbować kremu i zdecydować, czy ten poziom słodyczy Ci odpowiada, jeśli nie, dodaj trochę cukru pudru i ponownie zmiksuj)
Biszkopty Lady Fingers dzielę na pół. Jedną połówkę zanurzam w kawie, a następnie układam na dnie pucharka. Biszkopt przykrywam kremem, na krem kładę kolejną połówkę biszkoptu nasączonego kawą (tutaj możecie tiramisu posypać odrobiną kakao, ale nie jest to konieczne). Kładę kolejną porcję kremu i wstawiam tiramisu do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypuję tiramisu w pucharkach odrobiną kakao i ozdabiam. U mnie to po prostu połówka biszkoptu Lady Fingers.
Tiramisu pistacjowe gotowe. Smacznego 🙂