Drożdżówki "na bogato"
Ciasta,  Drożdżowe

Drożdżówki „na bogato”

Czy Wam również wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe, a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim 😊

I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne 😊

Składniki na około 15 drożdżówek:

2 ¼ szklanki mąki

1 jajko

½ szklanki mleka

4 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

6 dag masła

1 szczypta soli

Dodatkowo:

1 budyń waniliowy

350 ml mleka

2 łyżeczki cukru

200 g truskawek

Składniki na kruszonkę:

50 g masła

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 łyżki mąki

Składniki na lukier:

3 łyżki cukru pudru

1,5 łyżki wody

Najpierw gotuję budyń z 350 ml mleka, dodając do niego 2 łyżeczki cukru. Budyń odstawiam do wystygnięcia.

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu, 5 truskawek (większe można pokroić).

Następnie z podanych składników zagniatam kruszonkę i dzielę na wszystkie drożdżówki.

Blaszkę z drożdżówkami odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

Kiedy trochę podrosną, piekę bułeczki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Gdy przestygną, przygotowuję lukier i polewam nimi drożdżówki. Oczywiście najlepsze są świeże, zatem smacznego 😊

Drożdżówki "na bogato"
Drożdżówki "na bogato"
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *