Drożdżówki „na bogato”
Czy Wam również wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe, a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim 😊
I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne 😊
Składniki na około 15 drożdżówek:
2 ¼ szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
6 dag masła
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
2 łyżeczki cukru
200 g truskawek
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki mąki
Składniki na lukier:
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki wody
Najpierw gotuję budyń z 350 ml mleka, dodając do niego 2 łyżeczki cukru. Budyń odstawiam do wystygnięcia.
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu, 5 truskawek (większe można pokroić).
Następnie z podanych składników zagniatam kruszonkę i dzielę na wszystkie drożdżówki.
Blaszkę z drożdżówkami odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
Kiedy trochę podrosną, piekę bułeczki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Gdy przestygną, przygotowuję lukier i polewam nimi drożdżówki. Oczywiście najlepsze są świeże, zatem smacznego 😊