Gniazdka
Czyli kolejna karnawałowa propozycja, której trudno się oprzeć. Gniazdka są przepyszne i nie wymagają wiele pracy. Zatem do dzieła 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 12-15 sztuk:
1 szklanka wody
4 łyżki masła
1 szczypta soli
1 szklanka mąki (pełna, po brzegi)
5 jajek (u mnie duże)
Dodatkowo:
Cukier puder
Olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Wodę zagotowuję z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypuję na raz całą mąkę. Mieszam energicznie ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów. Ciasto przekładam do miski i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję po jednym jajku i mieszam.
W płaskim garnku podgrzewam tłuszcz do około 200 stopni (czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie, oznacza to, że tłuszcz jest dostatecznie gorący).
Papier do pieczenia kroję na małe kwadraty (można delikatnie posmarować papier olejem, żeby jeszcze łatwiej odchodził na rozgrzanym tłuszczu). Ciasto umieszczam w szprycy z tylką w kształcie gwiazdy (jeśli nie masz rękawa cukierniczego, ciasto możesz umieścić w woreczku, odciąć jeden róg i wyciskać ciasto). Wyciskam ciasto z rękawa tworząc gniazdka (najlepiej dwa obroty, wtedy gniazdka będą wyższe) i wkładam je do rozgrzanego oleju papierem do góry. Po kilku sekundach papier odejdzie i można go usunąć. Smażę z obydwu stron, aż gniazdka się zarumienią.
Jeszcze ciepłe gniazdka polewam lukrem (1 czubata łyżka cukru pudru + 1 niepełna łyżka wody).
Smacznego 🙂
4 komentarze
iza
uwielbiam je
Karolina
🙂 Ja również, trudno skończyć na jednym 🙂 🙂 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ela
Dziś robiłam dlaczego jajka nie chcą się połączyć z ciastem. tylko wygląda jak gluty w jajku
Karolina
Trzeba dodawać po jednym jajku i mieszać najlepiej trzepaczką. Zanim jajka się połączą, to chwilę to trwa 🙂