Babka z ziemniakiem
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Babka z ziemniakiem

Taki oto przepis wyszukałam wśród starych notatek – babka z ziemniakiem 😊 To, że ziemniak doskonale sprawdza się w wypiekach, wiadomo nie od dziś, dlatego musiałam wypróbować ten przepis. To także świetna opcja na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.

Składniki:

3 niewielkie, ugotowane ziemniaki (ok. 300 g)

100 g czekolady deserowej

240 g masła

1 szklanka cukru

½ łyżeczki imbiru

2 łyżeczki cynamonu

3 łyżeczki cukru waniliowego

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

2 szklanki mąki

8 łyżek mleka

Dodatkowo:

50 g ciemnej czekolady

50 g śmietanki 30%

Czekoladę trę na tarce, a ziemniaki przepuszczam przez praskę. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaję połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 4 łyżki mleka, kolejno drugą połowę mąki i znowu 4 łyżki mleka. Na koniec dodaję czekoladę i ziemniaki. Mieszam, aż składniki się połączą.

Ciasto wykładam do keksówki (wykorzystałam foremkę o rozmiarach 35 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut, do suchego patyczka.

Kiedy babka przestygnie, podgrzewam śmietankę i dodaję do niej czekoladę. Po chwili mieszam czekoladę do uzyskania jednolitej masy i wylewam na babkę.

Smacznego 😊

Babka z ziemniakiem
Babka z ziemniakiem
Babka z ziemniakiem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *