Babka z ziemniakiem
Taki oto przepis wyszukałam wśród starych notatek – babka z ziemniakiem 😊 To, że ziemniak doskonale sprawdza się w wypiekach, wiadomo nie od dziś, dlatego musiałam wypróbować ten przepis. To także świetna opcja na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.
Składniki:
3 niewielkie, ugotowane ziemniaki (ok. 300 g)
100 g czekolady deserowej
240 g masła
1 szklanka cukru
½ łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 szklanki mąki
8 łyżek mleka
Dodatkowo:
50 g ciemnej czekolady
50 g śmietanki 30%
Czekoladę trę na tarce, a ziemniaki przepuszczam przez praskę. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaję połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 4 łyżki mleka, kolejno drugą połowę mąki i znowu 4 łyżki mleka. Na koniec dodaję czekoladę i ziemniaki. Mieszam, aż składniki się połączą.
Ciasto wykładam do keksówki (wykorzystałam foremkę o rozmiarach 35 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut, do suchego patyczka.
Kiedy babka przestygnie, podgrzewam śmietankę i dodaję do niej czekoladę. Po chwili mieszam czekoladę do uzyskania jednolitej masy i wylewam na babkę.
Smacznego 😊
6 komentarzy
chwilowkowy
Pychota!
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 🙂 🙂
Kasia
A można upiec „białą” wersję bez czekoaldy? Szukam xxx lat mega wilgotnej babki – może ta?
Karolina
Myślę, że można spróbować. Jedna możliwość to w ogóle nie dodawać czekolady, a druga, to z białą czekoladą. 🙂 Dzięki za pomysł, chyba też wypróbuję 🙂
kwiatek
wygląda bardzo smacznie!
Karolina
Ślicznie dziękuję 🙂 Polecam, bo smak i konsystencja zacna 🙂