Tort czekoladowy z owocami (vege)
Kolejne wyzwanie zaliczone – Tort czekoladowy z owocami (vege) był bardzo smaczny, owocowy i kolorowy 😊
Przyjemność dla oka i podniebienia 😊
Na samym początku gotuję kaszę mannę, którą wykorzystam do zrobienia kremu. Zagotowuję 3 szklanki mleka roślinnego i dosypuję do niego ¾ szklanki kaszy manny, cały czas mieszając. Kiedy kasza zgęstnieje, odstawiam ją do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować ciasto.
Składniki na ciasto:
2 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ¼ szklanki mleka roślinnego
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli tak około 35-40 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, ścinam górę wyrównując ciasto. A pozostałe ciasto kroję na dwie części.
„Ścinki” wykorzystuję do zrobienia spodu.
Składniki na spód:
Ścięte ciasto
1 szklanka mielonych płatków owsianych
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao
½ szklanki mleka
2 duże i pełne łyżki masła orzechowego
Wszystkie składniki mieszam, a następnie uzyskaną masą wyklejam spód 20 cm tortownicy, którą wstawiam następnie do lodówki.
Teraz przygotowuję krem.
Składniki na krem:
Ugotowana kasza manna
1 łyżka cukru waniliowego
250 g wegańskiej KASI
3 łyżki kakao
KASIA musi być miękka, miksuję ją razem z cukrem waniliowym i dodaję po łyżce kaszy. Na sam koniec dodaję kakao i miksuję do połączenia się składników.
Wyciągam spód tortu z lodówki i wykładam na niego połowę kremu, a na krem kładę jedną część ciasta, którą nasączam wodą z cytryną. Tort wstawiam ponownie do lodówki.
Wegańską ulubioną galaretkę (z agarem lub karagenem) przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
Wyciągam tort z lodówki, układam dowolne owoce (mogą być mrożone, wtedy galaretka szybciej zastygnie) i wylewam na nie galaretkę. Całość wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Następnie galaretkę smaruję dwiema łyżkami kremu i na to kładę drugą część ciasta, nasączam wodą z cytryną i przykrym pozostałym kremem.
Tort wkładam do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem ozdabiam ulubionymi owocami.
Smacznego 😊
4 komentarze
Basia
Świetny przepis 🙂 tak się złożyło że były urodziny synka, wiec mały test ale każdemu smakowało :))
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Super, bardzo się cieszę i polecam 🙂 Pozdrawiam 🙂
Olga
Wow świetny! Podoba mi się każda warstwa 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam gorąco 🙂 🙂 🙂