Wieniec jabłkowo-marcepanowy
Ciasta drożdżowe mogłabym jeść każdego dnia, dlatego dzisiaj kolejna propozycja – wieniec jabłkowo-marcepanowy, który podbił niejedno serce. Smak delikatnego drożdżowego ciasta i wilgotne nadzienie z jabłek i marcepanu. Coś fantastycznego 😊
Składniki na ciasto drożdżowe:
2 ¼ szklanki mąki
3 żółtka
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
6 dag masła
1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
4 średnie jabłka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
5 łyżek tartych orzechów
100 g marcepanu (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie 😊 )
Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepanu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana.
Ciasto zawijam od dłuższej strony w roladę. Roladę skręcam w spiralę i formuję okrąg. Ciasto nacinam wzdłuż „skrętów” widocznych na powierzchni, mniej więcej do 5 cm.
Wieniec odstawiam ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto smaruję białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż się porządnie zarumieni.
Kiedy przestygnie, oblewam wieniec lukrem (1 czubata łyżka cukru pudru na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody).
Smacznego 😊
4 komentarze
Słodko Słodka
Ja też uwielbiam ciasta drożdżowe,jeszcze w takim połączeniu to już w ogóle petarda 🙂
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Naprawdę muszę się ograniczać, żeby każdego dnia nie robić czegoś z ciasta drożdżowego 😛 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Magi
Ale musi pysznie smakować 🙂 ja też uwielbiam drożdżowe choć przyznam się, że za rzadko robię.
Karolina
Dziękuję bardzo. Jest faktycznie świetny 🙂 Polecam, bo to ciasto drożdżowe jest bardzo przyjazne i nie zajmuje dużo czasu 🙂 🙂 🙂