Gruszkowy przekładaniec
Ciasta,  Podróże z wypiekami,  W 30 minut

Gruszkowy przekładaniec

Gruszkowy przekładaniec zabierze nas do Francji, a dokładnie do Departamentu Creuse, skąd pochodzi to ciasto. Podobno Francuzi chętnie sięgają po ten przepis i wcale się nie dziwię. Przekładaniec jest pełen gruszek i można go podawać na wiele sposobów – z cukrem pudrem, cynamonem, bitą śmietaną…

Ponadto przygotowanie gruszkowego przekładańca zajmie Wam 30 minut, a zaoszczędzony czas możecie przeznaczyć na planowanie wycieczki do cudownej Francji 😊

Składniki:

150 g masła

½ szklanki cukru

1 szczypta soli

Skórka otarta z połówki cytryny

2 jajka

15 łyżek mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

15 łyżek mleka

4 średnie gruszki

Cukier puder do posypania

Masło ucieram na puszystą masę, a następnie dodaję powoli cukier cały czas ucierając, aż masa zrobi się bardzo puszysta. Wbijam po jednym jajku i nadal ucieram. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do ciasta. Ciasto mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy.

Gruszki obieram i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i kroję w plasterki o grubości 2-3 milimetrów.

Blaszkę (20×30 cm) wykładam papierem do pieczenia i na dnie rozprowadzam 3 solidne łyżki ciasta. Na cieście układam połowę gruszek, które przykrywam kolejnymi 3 łyżkami ciasta. Teraz kolejna warstwa gruszek i na koniec przykrywam gruszki pozostałym ciastem.

Przekładańca piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni.

Kiedy lekko przestygnie, posypuję cukrem pudrem (albo cynamonem, wiórkami czekolady).

Smacznego 😊

Gruszkowy przekładaniec
Gruszkowy przekładaniec
Gruszkowy przekładaniec

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *