Gruszkowy przekładaniec
Gruszkowy przekładaniec zabierze nas do Francji, a dokładnie do Departamentu Creuse, skąd pochodzi to ciasto. Podobno Francuzi chętnie sięgają po ten przepis i wcale się nie dziwię. Przekładaniec jest pełen gruszek i można go podawać na wiele sposobów – z cukrem pudrem, cynamonem, bitą śmietaną…
Ponadto przygotowanie gruszkowego przekładańca zajmie Wam 30 minut, a zaoszczędzony czas możecie przeznaczyć na planowanie wycieczki do cudownej Francji 😊
Składniki:
150 g masła
½ szklanki cukru
1 szczypta soli
Skórka otarta z połówki cytryny
2 jajka
15 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 łyżek mleka
4 średnie gruszki
Cukier puder do posypania
Masło ucieram na puszystą masę, a następnie dodaję powoli cukier cały czas ucierając, aż masa zrobi się bardzo puszysta. Wbijam po jednym jajku i nadal ucieram. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do ciasta. Ciasto mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Gruszki obieram i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i kroję w plasterki o grubości 2-3 milimetrów.
Blaszkę (20×30 cm) wykładam papierem do pieczenia i na dnie rozprowadzam 3 solidne łyżki ciasta. Na cieście układam połowę gruszek, które przykrywam kolejnymi 3 łyżkami ciasta. Teraz kolejna warstwa gruszek i na koniec przykrywam gruszki pozostałym ciastem.
Przekładańca piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się zarumieni.
Kiedy lekko przestygnie, posypuję cukrem pudrem (albo cynamonem, wiórkami czekolady).
Smacznego 😊
4 komentarze
Słodko Słodka
Uwielbiam ciacha z gruszkami 🙂
Karolina
🙂 O tak, gruszki są rewelacyjne 🙂 A teraz taki cudowny czas gruszkowy 🙂
interpres
Czy ucieranie w makutrze? Czy jest jakiś inny sposób?
Karolina
Można ze spokojem mikserem. Ale pamiętam te czasy, kiedy trzeba było trzymać makutrę, bo mama ucierała ciasto 🙂