Piernik marchewkowy
Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut

Piernik marchewkowy

Taki piernik marchewkowy z czekoladą to genialna propozycja na Boże Narodzenie. Piernik jest wilgotny, mięciutki i od razu gotowy do jedzenia. Robi się go na ostatnią chwilę 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

250 g marchewki

1 ½ szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500)

100 g rozpuszczonego masła

3 pełne łyżki miodu

2 jajka

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki przyprawy do pierników

3 garście ulubionych bakalii (u mnie orzechy i żurawina)

Przygotowanie:

Marchewkę obieram i trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Całe jajka ubijam z miodem i przyprawą do pierników. Do masy jajecznej dodaję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie roztopione masło. Wyłączam mikser i dodaję startą marchewkę oraz bakalie. Całość mieszam łopatką.

Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 45-50 minut, do suchego patyczka.

Upieczony piernik marchewkowy wyciągam z piekarnika, wyciągam z formy i odstawiam do wystygnięcia.

Na koniec przygotowuję polewę czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:

50 g ulubionej czekolady (u mnie mleczna i deserowa w proporcji 50:50)

50 ml śmietanki 30%

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Śmietankę dobrze podgrzewam, ściągam z ognia, dodaję pokruszoną czekoladę i miód. Chwilkę czekam, aż czekolada się rozpuści. Polewę dokładnie mieszam i odstawiam na chwilę do wystygnięcia.

Polewam piernik czekoladą i dowolnie ozdabiam.

Piernik marchewkowy gotowy. Smacznego 🙂

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here