
Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege)
To już kolejna wegańska propozycja – tym razem powstały puszyste babeczki chałwowo-porzeczkowe, które smakują wybornie i zadowolą każdego. Wyśmienite połączenie smaków– lekko kwaskowe porzeczki i słodka chałwa – marzenie 😊
Składniki na 12 babeczek:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku waniliowego
¾ szklanki oleju
6 łyżek musu jabłkowego
2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego)
½ szklanki wody
Dodatkowo:
100 g chałwy
200-250 g czerwonej porzeczki
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo 😊
Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków.
Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta, na górze układam 2-3 kawałeczki chałwy i niewielką garść porzeczek.
Babeczki piekę w 180 stopniach przez 25 minut do suchego patyczka. Smacznego 😊





Gruszkowy przekładaniec

Łaciata marchewka
Może Ci się spodobać

Chleb orkiszowy
16 listopada, 2020
Ciasto bananowe z czekoladą
19 października, 2020
komentarze 4
Zuzia
wyglądają uroczo
Karolina
Ślicznie dziękuję 🙂 Smakują też super. Polecam 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Beata
Nie pamiętam kiedy jadłam chałwę, kurczę chyba spróbuję
Karolina
🙂 Polecam. Z porzeczkami smakuje super 🙂 Pozdrawiam 🙂