Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege)
To już kolejna wegańska propozycja – tym razem powstały puszyste babeczki chałwowo-porzeczkowe, które smakują wybornie i zadowolą każdego. Wyśmienite połączenie smaków– lekko kwaskowe porzeczki i słodka chałwa – marzenie 😊
Składniki na 12 babeczek:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku waniliowego
¾ szklanki oleju
6 łyżek musu jabłkowego
2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego)
½ szklanki wody
Dodatkowo:
100 g chałwy
200-250 g czerwonej porzeczki
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo 😊
Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków.
Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta, na górze układam 2-3 kawałeczki chałwy i niewielką garść porzeczek.
Babeczki piekę w 180 stopniach przez 25 minut do suchego patyczka. Smacznego 😊
8 komentarzy
Zuzia
wyglądają uroczo
Karolina
Ślicznie dziękuję 🙂 Smakują też super. Polecam 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Beata
Nie pamiętam kiedy jadłam chałwę, kurczę chyba spróbuję
Karolina
🙂 Polecam. Z porzeczkami smakuje super 🙂 Pozdrawiam 🙂
Anka
chałwa i porzeczka??? ale jak to? przecież to nie może być … o mój boże to jest pyszne :0
Karolina
🙂 🙂 🙂 Potwierdzam, że to połączenie jest naprawdę pyszne 🙂 Polecam 🙂
Wrotkarnia Wywrotka
Z porzeczkami smakuje wyśmienicie. Świetne dla dzieci.
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 🙂 O tak, dla maluchów idealne 🙂