Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege)
Babki i babeczki,  Ciasta,  Vege,  W 30 minut

Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege)

To już kolejna wegańska propozycja – tym razem powstały puszyste babeczki chałwowo-porzeczkowe, które smakują wybornie i zadowolą każdego. Wyśmienite połączenie smaków– lekko kwaskowe porzeczki i słodka chałwa – marzenie 😊

Składniki na 12 babeczek:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka proszku waniliowego

¾ szklanki oleju

6 łyżek musu jabłkowego

2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego)

½ szklanki wody

Dodatkowo:

100 g chałwy

200-250 g czerwonej porzeczki

Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo 😊

Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków.

Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta, na górze układam 2-3 kawałeczki chałwy i niewielką garść porzeczek.

Babeczki piekę w 180 stopniach przez 25 minut do suchego patyczka. Smacznego 😊

Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege)
Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege)
Babeczki chałwowo-porzeczkowe (vege)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *