kapelusze z wiśniami
Ciasta,  Ciastka,  Drożdżowe,  W 30 minut

Kapelusze z wiśniami

Pychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe ?  

Z podanej poniżej porcji wychodzi około 15 kapeluszy.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

2 dag drożdży

200g masła

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 szczypta soli

Dodatkowo:

200 g wiśni lub dżemu wiśniowego

2 łyżki cukru pudru (jeśli użyjesz wiśni)

Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin).

Wiśnie mieszam z cukrem pudrem.

Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i wykrawam szklanką koła. Na jednym kole układam kilka wiśni lub dżem wiśniowy i przykrywam drugim kołem, dociskam brzegi.

Kapelusze układam na blaszce wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane.

Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem.

Kapelusze z wiśniami najlepiej smakują na ciepło, zatem smacznego i zabieramy się do jedzenia ?

Kapelusze z wiśniami
Kapelusze z wiśniami
Kapelusze z wiśniami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here