Kapelusze z wiśniami
Pychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe 😊
Z podanej poniżej porcji wychodzi około 15 kapeluszy.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
200g masła
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
Dodatkowo:
200 g wiśni lub dżemu wiśniowego
2 łyżki cukru pudru (jeśli użyjesz wiśni)
Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin).
Wiśnie mieszam z cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i wykrawam szklanką koła. Na jednym kole układam kilka wiśni lub dżem wiśniowy i przykrywam drugim kołem, dociskam brzegi.
Kapelusze układam na blaszce wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane.
Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem.
Kapelusze z wiśniami najlepiej smakują na ciepło, zatem smacznego i zabieramy się do jedzenia 😊
6 komentarzy
Julia
pychotka :DD
Karolina
🙂 Dziękuję ślicznie. Są naprawdę super i mało absorbujące 🙂 Pozdrawiam 🙂
Laura
chyba musze sama wykonać, wygladają świetnie!
Karolina
🙂 Dziękuję pięknie 🙂 Polecam gorąco 🙂 Pozdrawiam
julka
Ekstra, idealne na śniadanie. Mój niejadek pewnie i tak by nie polubił.
Karolina
Dziękuję 🙂 Idealne na śniadanie, do kawy, herbaty, na każdą okazję 🙂 A może mały niejadek ma ulubione owoce, bo owoce można dodawać dowolne, i wtedy by się skusił? Pozdrawiam serdecznie 🙂