Ciasta

Rabarbarowa łąka

Czym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty…

Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu.

Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem 😊 Niech tradycji stanie się zadość.

Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato.

To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się skusić.

Składniki na ciasto:

250 g mąki

3 żółtka (białka możecie wykorzystać na przykład na migdałowe beziki)

½ łyżki kwaśnej śmietany

1 szczypta soli

½ kostki masła (100 g)

1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty).

Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się rumiane.

Składniki na nadzienie:

6-7 garści rabarbaru umytego i pokrojonego w kostkę

2 łyżki cukru

Cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka kaszy manny

Wszystkie składniki mieszam.

Składniki na kruszonkę:

60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki)

3 łyżki mąki

5 łyżek cukru

Ze składników zagniatam ciasto o konsystencji mokrego piasku.

Rabarbar wykładam na upieczone ciasto, całość posypuję kruszonką, a dookoła wykładam wycięte kwiatki.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem (dodałam odrobinę zielonego, sypkiego barwnika spożywczego do pudru) i przygotowuję lukier (2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody). Do połowy lukru dodałam barwnik zielony, a do połowy czerwony i zrobiłam kwiatki.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *