Rabarbarowa łąka
Czym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty…
Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu.
Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem 😊 Niech tradycji stanie się zadość.
Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato.
To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się skusić.
Składniki na ciasto:
250 g mąki
3 żółtka (białka możecie wykorzystać na przykład na migdałowe beziki)
½ łyżki kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
½ kostki masła (100 g)
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wykrawam 10 małych kwiatuszków, a resztę wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty).
Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się rumiane.
Składniki na nadzienie:
6-7 garści rabarbaru umytego i pokrojonego w kostkę
2 łyżki cukru
Cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kaszy manny
Wszystkie składniki mieszam.
Składniki na kruszonkę:
60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki)
3 łyżki mąki
5 łyżek cukru
Ze składników zagniatam ciasto o konsystencji mokrego piasku.
Rabarbar wykładam na upieczone ciasto, całość posypuję kruszonką, a dookoła wykładam wycięte kwiatki.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem (dodałam odrobinę zielonego, sypkiego barwnika spożywczego do pudru) i przygotowuję lukier (2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody). Do połowy lukru dodałam barwnik zielony, a do połowy czerwony i zrobiłam kwiatki.
Smacznego 😊