
Rabarbarowa delicja
Rabarbarowa delicja
Smaczne warstwy i czekolada. Nie za słodka i mięciutka – taka jest właśnie rabarbarowa delicja.
Polecam, bo sezon na rabarbar nie trwa długo i warto go dobrze wykorzystać.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję dno masłem, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Krem budyniowy:
¾ litra mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżeczek ksylitolu
250 g masła
1 łyżka wanilii
1 łyżka cukru pudru
Gotuję budyń z ¾ litra mleka i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyciągam z lodówki wcześniej. Musi być całkowicie miękkie.
Kiedy budyń wystygnie, mogę przystąpić do zrobienia kremu. Masło ubijam do białości, a następnie dodaję po łyżce budyniu, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaję cukier waniliowy i cukier puder i jeszcze chwilę miksuję.
Krem rabarbarowy:
600 g rabarbaru
250 ml wody
2-3 łyżki cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Następnie gotuję go razem z wodą i cukrem, aż będzie miękki (około 10 minut).
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody, dodaję dwie łyżki ugotowanego rabarbaru, mieszam i wlewam całość do reszty rabarbaru dobrze mieszając. Tak przygotowaną masę odstawiam do przestygnięcia.
Teraz mogę złożyć rabarbarową delicję.
Biszkopt kroję na pół. Dolny blat nasączam wodą z dodatkiem cytryny. Na biszkopt wykładam krem budyniowy i wstawiam pierwszą warstwę do lodówki na 20 minut. Następnie wykładam warstwę rabarbarową i na górę kładę drugi blat biszkopta, który również nasączam. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę.
Na koniec przygotowuję polewę czekoladową.
Składniki:
150 ml śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady ciemnej
1 łyżka miodu.
Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Czekoladę wylewam na ciasto i wyrównuję.
Rabarbarowa delicja powinna postać kilka godzin w lodówce.
Można ją też przyozdobić bitą śmietaną.
Smacznego 😊





Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Truskawkowa wuzetka
Zobacz również

Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem
3 czerwca, 2019
Taormina – sycylijska perełka
23 stycznia, 2024
18 komentarzy
Ewelina
Dzisiaj zrobiłam test nowego ciasta 🙂 smakuje wyśmienicie i jest bardzo proste do zrobienia. Polecam
Karolina
Cieszę się bardzo 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Marcin
Witam 🙂 jaka pojemność szklanki w ml bo zaraz będę jechał z koksem 😛
Karolina
Znowu zapomniałam dopisać? Ach… Już się poprawiam 🙂 200 ml 🙂 Miłej zabawy 🙂
Marcin
Tak myślałem więc takiej użyłem już siedzi w piekarniku 🙂
Karolina
ok, czasami mi się zapomina dopisać, z zagapienia 🙂
Marcin
Wiem w wielu przepisach to się zdarza 🙂 zazwyczaj jest to 200ml ale zdarza się i 250ml dlatego wolę zapytać 🙂 A ta masa rabarbarowa to mocno stężeje czy będzie wypływać przy krojeniu bojuż mam na razie wygląda na dość płynną,ale się studzi dopiero 🙂
Karolina
Powinna stężeć. Będzie bardziej miękka niż galaretka, ale nie powinna wypływać przy krojeniu, Musi się trzymać 🙂 Jak jest ciepła, to powinna mieć konsystencję jak gęstszy kisiel 🙂
Marcin
No to chyba mniej więcej ma taką konsystencję.A już po złożeniu ile czasu powinno stać ciasto w lodówce,żeby dobrze się kroiło?
Karolina
Przynajmniej 3-4 godziny. Zostawiłam na całą noc 🙂
Marcin
Ok.Dziękuję za porady 🙂
Karolina
Do usług 🙂 Polecam się 🙂 No i smacznego 🙂
Marcin
A ciasto składane w rancie w foremce w której się piekło czy już normalnie bez niczego?
Karolina
Najlepiej w rancie lub w foremce 🙂
Marcin
OK.Dzięki już więcej nie pytam (bo ja to szczegółowy jestem troszkę jak coś robię z nowego przepisu) zaraz kręcę krem bo budyń przestyga 🙂 Dziękuję raz jeszcze i miłego dnia.
Karolina
Ze spokojem 🙂 Możesz pytać, czasami trochę dłużej odpowiadam, jak mnie mocno praca zaabsorbuje 😉 Dzięki i wzajemnie miłego dnia 🙂
Marcin
A zapomniałbym się pochwalić :-))) wyszło super pyszne każdy chwalił.Faktycznie jak najlepiej postoi całą noc w lodówce. 🙂
Karolina
O, super, bardzo się cieszę 🙂 Tak, trochę jak z sernikiem, jak postoi , to lepsze 🙂