Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Truskawkowe tratwy

Truskawkowe tratwy to pyszne bezy kakaowe z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Połączenie jest fantastyczne i orzeźwiające. Deser nie jest skomplikowany, tylko trzeba trochę wcześniej się zorganizować, żeby bezy miały czas się wysuszyć w piekarniku.

Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej 😊 Przetestowałam.

Składniki na 10-12 bez:

3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego ciasta)

10 łyżek cukru

2 łyżki kakao

½ łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

330 ml śmietanki 30%

Truskawki

Białka zaczynamy ubijać, kiedy zrobią się białe, powoli zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Cały czas ubijamy, aż piana będzie sztywna. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kakao i jeszcze chwilę ubijamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Łyżką nakładamy bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna „tratwa” to około 1 łyżka bezy.

Wstawiamy bezy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni.

Bezy suszymy 60 minut.

Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na wystygnięte bezy (można zrobić to szprycą).

Całość dekorujemy truskawkami i gotowe 😊

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *