
Truskawkowe tratwy
Truskawkowe tratwy to pyszne bezy kakaowe z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Połączenie jest fantastyczne i orzeźwiające. Deser nie jest skomplikowany, tylko trzeba trochę wcześniej się zorganizować, żeby bezy miały czas się wysuszyć w piekarniku.
Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej 😊 Przetestowałam.
Składniki na 10-12 bez:
3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego ciasta)
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
½ łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
330 ml śmietanki 30%
Truskawki
Białka zaczynamy ubijać, kiedy zrobią się białe, powoli zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Cały czas ubijamy, aż piana będzie sztywna. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kakao i jeszcze chwilę ubijamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Łyżką nakładamy bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna „tratwa” to około 1 łyżka bezy.
Wstawiamy bezy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni.
Bezy suszymy 60 minut.
Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na wystygnięte bezy (można zrobić to szprycą).
Całość dekorujemy truskawkami i gotowe 😊
Smacznego 😊




Kakaowe muffinki z rabarbarem
Zobacz również

Szejk czekoladowy
22 lutego, 2021
Ciasteczka owsiane z czekoladą
19 września, 2021
2 komentarze
Konesso
Smacznie wyglądające bezy! 😍
Karolina
Pięknie dziękuję. Polecam gorąco 🙂 Smakują rewelacyjnie 🙂