Chrupiące kulki sezamowe
Super łatwy przepis na chrupiące kulki sezamowe. Kilka składników i 15 minut – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować taką świetną przekąskę.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 8 kulek:
1 ½ szklanki ziaren sezamu (160g)
1 garść płatków kukurydzianych
2 garście siekanych orzechów (ulubionych)
3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Sezam prażę na patelni na średnim ogniu. Cały czas pilnuję, aby nie zrobił się zbyt ciemny, ponieważ będzie gorzki. Ziarna mają nabrać jedynie złotego koloru.
1 szklankę prażonego sezamu umieszczam w blenderze i chwilkę mielę. Dodaję następnie skondensowane mleko i blenduję sezam na pastę. Pasta nie musi być jednolita, jedynie lepka.
Do pasty sezamowej dodaję ½ szklanki prażonego sezamu, płatki kukurydziane i orzechy i wszystko razem zagniatam.
Odrywam po kawałku masy i tworzę kulki.
Na koniec przygotowuję czekoladę.
Składniki:
30 g czekolady (ulubionej)
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej a następnie dodaję łyżeczkę oleju i mieszam. Polewam kulki czekoladą i pozostawiam do zastygnięcia.
Chrupiące kulki sezamowe gotowe. Smacznego 🙂