Chrupiące kulki sezamowe
5 składników,  Bez pieczenia,  Ciasta,  W 30 minut

Chrupiące kulki sezamowe

Super łatwy przepis na chrupiące kulki sezamowe. Kilka składników i 15 minut – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować taką świetną przekąskę.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na około 8 kulek:

1 ½ szklanki ziaren sezamu (160g)

1 garść płatków kukurydzianych

2 garście siekanych orzechów (ulubionych)

3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego

Przygotowanie:

Sezam prażę na patelni na średnim ogniu. Cały czas pilnuję, aby nie zrobił się zbyt ciemny, ponieważ będzie gorzki. Ziarna mają nabrać jedynie złotego koloru.

1 szklankę prażonego sezamu umieszczam w blenderze i chwilkę mielę. Dodaję następnie skondensowane mleko i blenduję sezam na pastę. Pasta nie musi być jednolita, jedynie lepka.

Do pasty sezamowej dodaję ½ szklanki prażonego sezamu, płatki kukurydziane i orzechy i wszystko razem zagniatam.

Odrywam po kawałku masy i tworzę kulki.

Na koniec przygotowuję czekoladę.

Składniki:

30 g czekolady (ulubionej)

1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej a następnie dodaję łyżeczkę oleju i mieszam. Polewam kulki czekoladą i pozostawiam do zastygnięcia.

Chrupiące kulki sezamowe gotowe. Smacznego 🙂

Chrupiące kulki sezamowe

Chrupiące kulki sezamowe

Chrupiące kulki sezamowe
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here