Deser pistacjowy w słoiczku
Ten przepyszny deser pistacjowy w słoiczku sprawdzi się świetnie na każdej imprezie.
Deser jest delikatny, przełamany nutką kwaśnego dżemu, a płatki migdałów i orzeszki na górze nadają subtelnej chrupkości.
Całość do kompozycja doskonała 😀
Z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków, ale moje deserki są naprawdę duże, dlatego ze spokojem możecie zrobić o połowę mniejsze w pucharkach ok. 150 ml.
Składniki bazę pistacjową:
100 g pasty z prażonych pistacji (u mnie taka)
100 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Wkruszam czekoladę i dodaję pastę pistacjową. Wszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia, przykrywam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Składniki pozostałe:
250 g serka ricotta
30 ciasteczek petite beurre (u mnie te twarde)
30 g masła
1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
50 g prażonych płatków migdałów i siekanych orzechów
Kilka kostek ulubionej czekolady
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji piasku.
Do bazy pistacjowej dodaję serek ricotta i miksuję do połączenia się składników.
Teraz mogę przystąpić do złożenia deserków.
Na dno każdego słoiczka wykładam po 2-3 łyżki zblendowanych ciasteczek. Następnie wykładam po 2 łyżki kremu (możecie nałożyć krem szprycą). Na krem kładę łyżkę dżemu z czarnej porzeczki i na to łyżkę kremu pistacjowego. Górę ozdabiam prażonymi płatkami migdałów i posiekaną czekoladą oraz orzeszkami.
Ilość ciasteczek, kremu, dżemu, dodatków i sposobu ułożenia warstw możecie oczywiście dowolnie miksować, w zależności, które składniki lubicie najbardziej 🙂
Deser pistacjowy w słoiczku gotowy. Teraz można już zajadać. Smacznego 🙂