Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym
Ostatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli macie w planach imprezę i nie wiecie, jaki tort zrobić, to podsyłam świetny pomysł 😊
Składniki na biszkopt (tortownica 24 cm):
4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać)
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
1 szklanka mąki tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty.
Składniki na warstwę bezy orzechowej:
2 białka
6 łyżek cukru
1 szklanka mielonych orzechów
Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam jak bezę, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.
Masę wykładam do tortownicy (24 cm) i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Gotowy blat odstawiam do wystygnięcia.
Przygotowuję poncz do nasączenia:
1 szklanka wody
4 łyżki soku z cytryny
Teraz przygotowuję mus czekoladowy:
200 g czekolady (użyłam jednej mlecznej i jednej ciemnej)
330 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.
Mus owocowy (owoce leśne):
1 galaretka o smaku owoców leśnych
200 ml wody
200 ml śmietanki 30%
Wodę gotuję i rozpuszczam w niej galaretkę, odstawiam. Galaretka musi ostygnąć. Śmietankę ubijam i dodaję do schłodzonej, ale nie zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.
A teraz składam tort w całość.
Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam 2/3 musu czekoladowego, a na mus czekoladowy blat z orzechowej bezy, który delikatnie nasączam i smaruję pozostałym musem czekoladowym. Na mus czekoladowy wykładam mus owocowy i przykrywam drugim blatem biszkoptowym, który także nasączam.
Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny.
Tynk do tortu:
330 g śmietanki 30%
1,5 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder.
Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję.
Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej 😊
Smacznego 😊
2 komentarze
Słodko Słodka
Wspaniały😍Bardzo mi się podoba 🙂
Karolina
Dzięki wielkie 🙂 To była czysta przyjemność 🙂