Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym
Ciasta,  Torty

Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym

Ostatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli macie w planach imprezę i nie wiecie, jaki tort zrobić, to podsyłam świetny pomysł 😊

Składniki na biszkopt (tortownica 24 cm):

4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać)

0,5 szklanki cukru

4 żółtka

1 szklanka mąki tortowej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.

Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty.

Składniki na warstwę bezy orzechowej:

2 białka

6 łyżek cukru

1 szklanka mielonych orzechów

Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam jak bezę, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.

Masę wykładam do tortownicy (24 cm) i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.

Gotowy blat odstawiam do wystygnięcia.

Przygotowuję poncz do nasączenia:

1 szklanka wody

4 łyżki soku z cytryny

Teraz przygotowuję mus czekoladowy:

200 g czekolady (użyłam jednej mlecznej i jednej ciemnej)

330 ml śmietanki 30%

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.

Mus owocowy (owoce leśne):

1 galaretka o smaku owoców leśnych

200 ml wody

200 ml śmietanki 30%

Wodę gotuję i rozpuszczam w niej galaretkę, odstawiam. Galaretka musi ostygnąć. Śmietankę ubijam i dodaję do schłodzonej, ale nie zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.

A teraz składam tort w całość.

Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam 2/3 musu czekoladowego, a na mus czekoladowy blat z orzechowej bezy, który delikatnie nasączam i smaruję pozostałym musem czekoladowym. Na mus czekoladowy wykładam mus owocowy i przykrywam drugim blatem biszkoptowym, który także nasączam.

Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny.

Tynk do tortu:

330 g śmietanki 30%

1,5 łyżki cukru pudru

250 g mascarpone

Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder.

Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję.

Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej 😊

Smacznego 😊

Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym
Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym
Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *