Karnawałowe poduszki z truskawką
Na karnawał, na Tłusty Czwartek, na niedzielę, albo całkowicie bez okazji 😊
Karnawałowe poduszki z truskawką sprawdzą się idealnie zawsze i wszędzie.
Przepis pochodzi oczywiście ze starych zasobów. To wycinek z gazety „naj” z lat 90-tych.
Ale nie mogło obyć się bez małych zmian i ulepszeń 😊 Dodałam truskawkę i zmieniłam postać poduszek, żeby nadać im powiewu świeżości.
Składniki na ok. 15 poduszek:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/5 kostki masła
4 łyżki cukru
2 jajka
½ szklanki mleka
1 szczypta soli
½ kieliszka wódki
Dodatkowo:
1 białko
truskawki (mogą być mrożone)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i wódkę oraz masło pokrojone na kawałki, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, podsypujemy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy szklanką kółka, parzystą ilość.
Na każdą poduszkę potrzebujemy dwa kółka. Obwód jednego kółka smarujemy białkiem, na środku kładziemy truskawkę średniej wielkości i przykrywamy drugim kółkiem. Dociskamy po obwodzie.
Olej wlewamy na wysokość około 3 cm na patelnię i rozgrzewamy, ale nie tak mocno jak na faworki, i smażymy poduszki z obydwu stron na ciemnozłoty kolor.
Poduszki odsączamy na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe.
Smacznego 😊
2 komentarze
Konesso
Kusząco wyglądają! 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo. Wstyd się przyznać, ale zjadłam wszystkie sama, bo byłam akurat sama w domu przez dwa dni :):):)