Ciasteczka budyniowe z kajmakiem
Takie łatwe i szybkie, a taki HIT 😊 Ciasteczka budyniowe z kajmakiem są po prostu przepyszne i rewelacyjne. Krótka lista składników, szybkie przygotowanie i pełnia smaku. Gratka dla miłośników kruchych ciasteczek 🙂
Składniki:
12 łyżek (330-350 g) mąki (użyłam pszennej tortowej)
25 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Kajmak
Wszystkie składniki, oprócz kajmaku, umieszczam w misce i wyrabiam z nich ciasto (masło powinno być w miarę miękkie). Wyrobione ciasto wkładam na 20 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość 6-8 mm (przed rozwałkowaniem ciasto należy dobrze podsypać mąką, żeby nie się nie kleiło) i wykrawam ciasteczka dowolnego kształtu.
Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Kiedy zaczną się delikatnie rumienić, oznacza to, że są gotowe.
Wyciągam ciastka z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Ostatni krok to nałożenie po 1 łyżeczce kajmaku na jedno ciasteczko i przykrycie drugim.
Ciasteczka budyniowe z kajmakiem gotowe. Smacznego 😊
25 komentarzy
Słodko Słodka
Takie ciacha to ja mogę jeść,oj będzie z czego zjechać na wiosnę😉
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Może do wiosny ciuchy się rozejdą :):):)
sandra
Witam, a ta mąka to jakie łyżki? A może podać wartość w szklankach albo gramach? Chętnie bym zrobiła 🙂
Karolina
Łyżki pełne. w gramach 330-350 🙂
Anna
Na takie małego grzeszki, idealne
Karolina
Oj tak, zgadzam się całkowicie 🙂 Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙂
MARTA
zrobiłam w wersji z budyniem czekoladowym. Są genialne, genialnie smakują i genialnie proste. dzięki ????
Karolina
Piękne 🙂 Mamy taką samą foremkę do odciskania ciasteczek 😉 Cieszę się, że smakują 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Gosia
Witam. Masło wyjąć wcześniej z lodówki czy zimne?? 🙂
Karolina
Dzień dobry 🙂 Można wyciągnąć wcześniej, nie musi być zimne, najlepsze takie średnie, ani za zimne, ani za miękkie 😉
Gosia
Witam. Masło wyjąć wcześniej z lodówki czy zimne?? 🙂
Karolina
Dzień dobry 🙂 Wyciągam wcześniej, lepiej się lepi ciasto 🙂 Pozdrawiam 🙂
Monika
Wygladają rewelacyjnie, bedzie trzeba wypróbować
Karolina
Bardzo dziękuję i polecam bardzo, bardzo, są uzależniające 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ania
A ile sztuk wychodzi z przepisu?
Karolina
około 30-35 pojedynczych ciasteczek 🙂
Maslo
Cała kostka masła???
Karolina
Dokładnie 🙂 Nie ma jajek, ani innych składników mokrych. Masło musi zlepić ciasto 🙂
Kachas84
Czy budyń z cukrem czy bez ?
Karolina
Bez cukru, dodaje się trochę pudru dla słodkości. Budyń słodzony ma cukier kryształ 🙂
Sylwia
A te łyżki mąki to czubate czy płaskie?
Karolina
Lekko czubate, takie jak się nabiorą 🙂 Jak ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać trochę masła i się wyrówna 🙂
Gosiek55
A jakie masło idzie do tych ciastek? Jest jakieś konkretne?
Gosiek55
Witam a jakie masło do ciastek idzie? Jest jakieś konkretne?
Karolina
Dzień dobry 🙂 Najlepsze 82%, czyli w sumie standardowe masło. Ja najczęściej korzystam z łaciatego, albo z mlekovity. Niektóre masła wydają się takie trochę bardziej „suche”, jeśli ciasto nie chciałoby się dobrze lepić, można dodać troszkę więcej masła, tak na oko 🙂 🙂