Ciasteczka budyniowe z kajmakiem
5 składników,  Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Ciasteczka budyniowe z kajmakiem

Takie łatwe i szybkie, a taki HIT ? Ciasteczka budyniowe z kajmakiem są po prostu przepyszne i rewelacyjne. Krótka lista składników, szybkie przygotowanie i pełnia smaku. Gratka dla miłośników kruchych ciasteczek 🙂

Składniki:

12 łyżek (330-350 g) mąki (użyłam pszennej tortowej)

25 dag masła

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego

½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Dodatkowo:

Kajmak

Wszystkie składniki, oprócz kajmaku, umieszczam w misce i wyrabiam z nich ciasto (masło powinno być w miarę miękkie). Wyrobione ciasto wkładam na 20 minut do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość 6-8 mm (przed rozwałkowaniem ciasto należy dobrze podsypać mąką, żeby nie się nie kleiło) i wykrawam ciasteczka dowolnego kształtu.

Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Kiedy zaczną się delikatnie rumienić, oznacza to, że są gotowe.

Wyciągam ciastka z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Ostatni krok to nałożenie po 1 łyżeczce kajmaku na jedno ciasteczko i przykrycie drugim.

Ciasteczka budyniowe z kajmakiem gotowe. Smacznego ?

Ciasteczka budyniowe z kajmakiem
Ciasteczka budyniowe z kajmakiem
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here