Tort kokosowy z mango i wiśnią
Ciasta,  Torty,  Walentynki,  Wielkanoc

Tort kokosowy z mango i wiśnią

Pomysł na tort kokosowy z mango i wiśnią przyszedł wraz z pierwszymi promieniami słońca – tort jest kolorowy, słoneczny i ma lekkie smaki. Przygotowanie tortu nie jest trudne, wymaga tylko troszkę cierpliwości w upieczeniu trzech kokosowych blatów. Zatem zaczynamy 🙂

UWAGA: szklanka 200 ml

Składniki na bezowe blaty:

6 białek

18 łyżek cukru

450 g wiórków kokosowych

Dodatkowo: 60 g białej czekolady

Przygotowanie:

Dzielę składniki na 3 części i z każdej przygotuję blat (nie przygotowuję z całości składników, żeby blaty były równe i bezę wstawiać do piekarnika zaraz po ubiciu)

Białka ubijam na sztywno. Gdy piana jest biała, dodaję powoli po 1 łyżce cukier i ubijam, aż cukier za każdym razem się rozpuści. Do piany dodaję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łopatką.

Dużą blaszkę (tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia, rysuję na papierze okrąg o średnicy 22 cm, wykładam przygotowaną bezę i rozprowadzam po okręgu.

Piekarnik nagrzewam do 140 stopni, wstawiam blaszkę, suszę 10 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i włączam termoobieg. Suszę kolejnych 30 minut.

Tak postępuję z każdym z 3 blatów. Kiedy blaty wystygną, smaruję je od tej strony, od której będą się stykać z kremem, rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladą. Zapobiegnie to rozmiękczaniu się bezy.

Składniki na krem:

420 g pulpy mango

¾ łyżki mąki ziemniaczanej

½ cytryny (sok)

½ łyżki cukru pudru

500 g mascarpone

200 ml śmietanki 30%

250 g dżemu wiśniowego

Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania frużeliny z pulpy. Do garnka wlewam pulpę z mango (1/3 szklanki odlewam i zostawiam w szklance na później). Dodaję sok z cytryny i cukier puder, mieszam i podgrzewam. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody, hartuję 3 łyżkami pulpy, mieszam i wlewam do pulpy. Całość mieszam i delikatnie gotuję, aż pulpa zgęstnieje. Następnie odstawiam frużelinę do wystygnięcia.

Dżem podgrzewam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia, a w tym czasie kończę krem.

Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, ponownie ubijam i na koniec dodaję wystygniętą frużelinę z mango. Całość miksuję i próbuję, czy krem jest odpowiednio słodki. Jeśli nie, dodaję trochę cukru pudru i miksuje, ale pamiętajcie, że blaty kokosowe będą dosyć słodkie 🙂

Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu.

Na pierwszy blat wykładam połowę kremu, robię zagłębienie i wlewam w nie połowę dżemu. Całość kropię połową pozostawionej w szklance pulpy (najwięcej na bokach, żeby widać było żółty kolor).

Przykrywam drugim blatem i postępuję dokładnie tak samo. Całość przykrywam trzecim blatem i delikatnie dociskam.

Górę dowolnie ozdabiam. U mnie to rozpuszczona w śmietance czekolada, czekoladowe jajeczka, migdały w różowej skorupce i kandyzowane mango w kostkach. Tort kokosowy z mango i wiśnią gotowy. Blaty są kruche, dlatego proponuję krojenie nożem z ząbkami. Smacznego 🙂

Tort kokosowy z mango i wiśnią

Tort kokosowy z mango i wiśnią

Tort kokosowy z mango i wiśnią
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here