Deser czekoladowo-gruszkowy
Ten deser czekoladowo-gruszkowy jest idealną propozycją na Walentynki, dla wszystkich miłośników czekolady i fanów delikatnych, musowych konsystencji.
Deser jest świetnie wyważony, smak gruszki przenika się tutaj z czekoladą i prażonymi płatkami migdałów. Spróbujcie, naprawdę warto 🙂
Składniki na spód:
40 g masła
100 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)
Przygotowanie:
Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem. Spód tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję ciasteczkowy piasek na dno tortownicy, wyrównuję i dociskam.
Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za mus czekoladowy.
Składniki na mus czekoladowy:
330 g śmietanki 30%
330 g czekolady (ulubionej, u mnie 100 g mlecznej i 230 g gorzkiej 64%)
75 g masła
9 g żelatyny (3 płaskie łyżeczki)
650 g gruszek
50 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaję pokrojone w drobną kosteczkę masło, masę pozostawiam ponownie na kilka minut i dokładnie mieszam, aż masło całkowicie rozpuści się w czekoladzie.
Masę czekoladową odstawiam do wystygnięcia.
Płatki migdałów prażę na suchej patelni i odstawiam do wystygnięcia.
W tym czasie myję, obieram i kroję gruszki na ćwiartki. Wydrążam gniazda i kroję gruszki ma małe kawałki, które następnie blenduję na mus.
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Następnie zalewam żelatynę około ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaję 3 łyżki musu gruszkowego, dokładnie mieszam i wlewam do pozostałego musu gruszkowego. Całość dokładnie mieszam.
Następnie mus gruszkowy z żelatyną wlewam do masy czekoladowej, mieszam i na koniec dodaję płatki migdałów, które wcześniej rozkruszam jeszcze na mniejsze kawałki.
Całość mieszam i wylewam delikatnie na spód ciasteczkowy.
Deser wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnie oddzielam deser delikatnie gorącym nożem od brzegów tortownicy, ściągam rant.
Górę przyozdabiam dowolnie. Ja postawiłam na kuleczki z kremu z mascarpone.
Składniki na krem z mascarpone:
100 ml śmietanki 30%
100 g mascarpone
½ łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam, dodaję następnie pozostałe składniki i ubijam do uzyskania konsystencji kremu.
Krem przekładam do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce i wyciskam kuleczki. Możecie też po prostu przełożyć krem na deser i zrobić fale nożem lub łyżką.
Krem posypałam orzeszkami i różowymi akcentami – np. liofilizowanym burakiem.
Deser czekoladowo-gruszkowy gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
Ni pies ni wydra
Fajne smaczne ciasto Polecam ????
Karolina
Cieszę się, że Ci smakuje 🙂 Dzięki za fotkę!!No i życzę oczywiście smacznego 😀