Łaciate rogale
Pyszne kruche ciasto i nadzienie z nutelli – to właśnie są łaciate rogale. Zrobisz je bardzo szybko i sprawnie, więc można je zaliczyć do deserów idealnych 😉
Składniki na 16 rogali:
2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki cukru pudru
200 g masła
1 łyżka kakao
16 łyżeczek nutelli
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
2 szklanki mąki, śmietanę, cukier puder i masło zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto dzielę następnie w proporcji 1/3 do 2/3.
Do 1/3 dodaję kakao i zagniatam tak długo, aż kakao połączy się z ciastem.
Do 2/3 dodaję 2 łyżki mąki i zagniatam.
Białe ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm tworząc koło.
Ciemne ciasto kładę nieregularnymi kawałkami (wycięłam gwiazdki, które dały ciekawe łaciate wzory – zdjęcie na końcu 🙂 ) na białe ciasto i ponownie rozwałkowuję wciskając ciemne ciasto w jasne (rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 3 mm). Ciasto może się kleić do wałka, dlatego trzeba posypać mąką 😊
Każde koło dzielę na 8 części jak pizzę. Na każdym kawałku kładę 1 łyżeczkę nutelli i zwijam rogalik.
Rogaliki układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane.
Smacznego 😊