Keks migdałowy
Keks to właściwie klasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakalii, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła 😊
Składniki:
400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji
1 garść pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej
2 łyżki rumu
200 g masła
¾ szklanki brązowego cukru (jeśli nie macie, może być zwykły)
6 jajek
1 szczypta soli
1 łyżka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2-3 garście płatków migdałów
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Śliwki, morele i rodzynki oraz skórkę pomarańczową skrapiam rumem i odstawiam. Orzechy kroję. Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji. Dodaję następnie sól i dżem i mieszam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką.
Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę posypuję płatkami migdałów. Keks migdałowy piekę w 170 stopniach około 65-75 minut, aż migdały i ciasto mocno się zarumienią.
Keks przechowywany w chłodnym miejscu szczelnie przykryty folią aluminiową potrafi zachować świeżość nawet kilka tygodni. Ale tak pachnie, że jadłam już ciepły 😊
Smacznego 😊