Deser Kinder Country
Bez pieczenia,  Ciasta,  W 30 minut

Deser Kinder Country

Jeśli lubicie deserki w kubeczkach, to deser Kinder Country powinien przypaść Wam do gustu.

To połączenie ekspandowanych ziaren, czekolady i delikatnego kremu. Do deseru możecie również dodać odrobinę kwaśnego dżemu.

Z podanej porcji wyszły mi 4 spore pucharki, więc ze spokojem możecie wykonać 8 mniejszych.

Składniki na białą masę:

200 ml śmietanki 30%

120 g mascarpone

½ łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

100 g białej czekolady

9 garści ekspandowanego orkiszu lub innego ziarna

Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Śmietankę ubijam, dodaję do niej cukier puder, wanilię i mascarpone i mieszam na wolnych obrotach, aż krem będzie jednolity.

Ekspandowany orkisz wrzucam do rozpuszczonej czekolady i mieszam, a następnie dodaję całość do masy mascarpone i delikatnie mieszam.

Składniki na czekoladę:

50 g czekolady mlecznej

75 g czekolady deserowej

100 ml śmietanki 30%

Śmietankę mocno podgrzewam, wkruszam do niech czekolady, zostawiam na chwilę i następnie mieszam do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę odstawiam do przestygnięcia.

Dodatkowe składniki:

4 garście ekspandowanego orkiszu

4 łyżeczki nutelli lub kwaśnego dżemu

Teraz mogę przystąpić do złożenia deserków.

Na dnie pucharku umieszczam 1 łyżkę czekolady, następnie wykładam 1 łyżkę białej masy, 1 łyżeczkę nutelli lub kwaśnego dżemu (opcjonalnie), ponownie 1 łyżkę białej masy, na którą kładę 1 łyżkę czekolady i posypuję 1 garścią orkiszu.

Deserki przechowujemy w lodówce, przed serwowaniem trzeba je wyciągnąć z 10-15 minut wcześniej z lodówki.

Smacznego 😊

Deser Kinder Country
Deser Kinder Country
Deser Kinder Country
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *