Deser Kinder Country
Jeśli lubicie deserki w kubeczkach, to deser Kinder Country powinien przypaść Wam do gustu.
To połączenie ekspandowanych ziaren, czekolady i delikatnego kremu. Do deseru możecie również dodać odrobinę kwaśnego dżemu.
Z podanej porcji wyszły mi 4 spore pucharki, więc ze spokojem możecie wykonać 8 mniejszych.
Składniki na białą masę:
200 ml śmietanki 30%
120 g mascarpone
½ łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g białej czekolady
9 garści ekspandowanego orkiszu lub innego ziarna
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Śmietankę ubijam, dodaję do niej cukier puder, wanilię i mascarpone i mieszam na wolnych obrotach, aż krem będzie jednolity.
Ekspandowany orkisz wrzucam do rozpuszczonej czekolady i mieszam, a następnie dodaję całość do masy mascarpone i delikatnie mieszam.
Składniki na czekoladę:
50 g czekolady mlecznej
75 g czekolady deserowej
100 ml śmietanki 30%
Śmietankę mocno podgrzewam, wkruszam do niej czekolady, zostawiam na chwilę i następnie mieszam do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę odstawiam do przestygnięcia.
Dodatkowe składniki:
4 garście ekspandowanego orkiszu
4 łyżeczki nutelli lub kwaśnego dżemu
Teraz mogę przystąpić do złożenia deserków.
Na dnie pucharku umieszczam 1 łyżkę czekolady, następnie wykładam 1 łyżkę białej masy, 1 łyżeczkę nutelli lub kwaśnego dżemu (opcjonalnie), ponownie 1 łyżkę białej masy, na którą kładę 1 łyżkę czekolady i posypuję 1 garścią orkiszu.
Deserki przechowujemy w lodówce, przed serwowaniem trzeba je wyciągnąć z 10-15 minut wcześniej z lodówki.
Smacznego 😊
2 komentarze
Słodko Słodka
Super pomysł, w wersji kubeczkowej jeszcze nie robiłam 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Wyszło bardzo fajne i wciągające, polecam 🙂