Tarta borówkowa
Ciasta,  Torty

Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissiere – brzmi jak w najlepszej kawiarni, prawda? A z łatwością możesz ją zrobić w domu 🙂

Składniki na kruche ciasto na tortownicę 21 cm:

100 g masła

2 łyżki cukru pudru

2 żółtka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 ¼ szklanki mąki

Przygotowanie:

Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego masła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut.

Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto umieszczam w tortownicy tworząc rant na wysokość 3,5 cm.

Tortownicę z ciastem wstawiam do zamrażarki, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Wstawiam tortownicę do nagrzanego piekarnika prosto z zamrażarki i piekę około 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni. Tartę wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować bazę do kremu.

Składniki na krem patissiere:

3 żółtka

¼ szklanki cukru (40 g)

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (14 g)

1 łyżka mąki pszennej (14 g)

250 ml mleka

50 g masła

Przygotowanie:

Żółtka, cukier, mąki i 50 ml mleka miksuję. 200 ml mleka zagotowuję i dodaję masę żółtkową cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuję na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje jak budyń.

Masę odstawiam na chwilę do przestygnięcia, następnie przykrywam folią w kontakcie (czyli po prostu tak, żeby folia dotykała masy budyniowej) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

W tym czasie masło wyciągam z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej i szykuję pozostałe składniki.

Pozostałe składniki:

30 g ulubionej czekolady (białej, mlecznej, ciemnej)

1 łyżeczka oleju

300 g świeżych borówek

100 g ciemnego dżemu (u mnie czarna porzeczka i jagoda po 50 g każdego)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie dodaję do niej 1 łyżeczkę oleju. Mieszam i odstawiam do wystygnięcia.

Borówki myję i osuszam na papierze kuchennym.

Teraz mogę rozpocząć składanie tarty.

Kruche ciasto smaruję rozpuszczoną czekoladą (czekolada zapobiega wchłanianiu wilgoci przez ciasto, które dzięki temu pozostanie kruche przez cały czas, u mnie to czekolada ciemna, stąd ten paseczek między ciastem a kremem. Jeśli użyjecie białej czekolady, paseczek będzie niewidoczny). Ciasto odstawiam, aż czekolada wystygnie.

W tym czasie kończę krem. Ściągam folię z masy budyniowej. Miękkie masło ubijam do białości. Miksuję masę budyniową, dodaję ubite masło i całość krótko miksuję do połączenia się składników. Krem wykładam na kruche ciasto, wyrównuję. Na krem wykładam borówki i wstawiam tartę do lodówki na kilka godzin.

Na koniec podgrzewam dżem w niewielkim rondelku (nie gotuję, podgrzewam tylko tyle, żeby nabrał jednolitej struktury) i wylewam równomiernie łyżką na borówki. Całość ponownie wstawiam do lodówki i chłodzę jeszcze 1 godzinę.

Tarta borówkowa gotowa. Idealnie smakuje z cukrem pudrem czy bitą śmietaną… Smacznego 🙂

Tarta borówkowa

Tarta borówkowa

Tarta borówkowa
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here