Tarta borówkowa
Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissiere – brzmi jak w najlepszej kawiarni, prawda? A z łatwością możesz ją zrobić w domu 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na kruche ciasto na tortownicę 21 cm:
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ¼ szklanki mąki
Przygotowanie:
Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego masła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut.
Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto umieszczam w tortownicy tworząc rant na wysokość 3,5 cm.
Tortownicę z ciastem wstawiam do zamrażarki, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Wstawiam tortownicę do nagrzanego piekarnika prosto z zamrażarki i piekę około 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni. Tartę wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować bazę do kremu.
Składniki na krem patissiere:
3 żółtka
¼ szklanki cukru (40 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (14 g)
1 łyżka mąki pszennej (14 g)
250 ml mleka
50 g masła
Przygotowanie:
Żółtka, cukier, mąki i 50 ml mleka miksuję. 200 ml mleka zagotowuję i dodaję masę żółtkową cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuję na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje jak budyń.
Masę odstawiam na chwilę do przestygnięcia, następnie przykrywam folią w kontakcie (czyli po prostu tak, żeby folia dotykała masy budyniowej) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie masło wyciągam z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej i szykuję pozostałe składniki.
Pozostałe składniki:
30 g ulubionej czekolady (białej, mlecznej, ciemnej)
1 łyżeczka oleju
300 g świeżych borówek
100 g ciemnego dżemu (u mnie czarna porzeczka i jagoda po 50 g każdego)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie dodaję do niej 1 łyżeczkę oleju. Mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Borówki myję i osuszam na papierze kuchennym.
Teraz mogę rozpocząć składanie tarty.
Kruche ciasto smaruję rozpuszczoną czekoladą (czekolada zapobiega wchłanianiu wilgoci przez ciasto, które dzięki temu pozostanie kruche przez cały czas, u mnie to czekolada ciemna, stąd ten paseczek między ciastem a kremem. Jeśli użyjecie białej czekolady, paseczek będzie niewidoczny). Ciasto odstawiam, aż czekolada wystygnie.
W tym czasie kończę krem. Ściągam folię z masy budyniowej. Miękkie masło ubijam do białości. Miksuję masę budyniową, dodaję ubite masło i całość krótko miksuję do połączenia się składników. Krem wykładam na kruche ciasto, wyrównuję. Na krem wykładam borówki i wstawiam tartę do lodówki na kilka godzin.
Na koniec podgrzewam dżem w niewielkim rondelku (nie gotuję, podgrzewam tylko tyle, żeby nabrał jednolitej struktury) i wylewam równomiernie łyżką na borówki. Całość ponownie wstawiam do lodówki i chłodzę jeszcze 1 godzinę.
Tarta borówkowa gotowa. Idealnie smakuje z cukrem pudrem czy bitą śmietaną… Smacznego 🙂