Kulki Kasztanki
Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  Desery

Kulki Kasztanki

Takie kulki Kasztanki to świetny pomysł na wykorzystanie ciasta babkowego, które stoi już kilka dni i wiesz, że nikt się już raczej na nie nie skusi. Efektowny deser, który zachwyci wszystkich. Z podanych składników przygotujesz 8 kasztanków.

Kasztanki składają się z kilku warstw, ale ich wykonanie jest bardzo łatwe. Zaczynamy od przygotowania krokantu.

UWAGA: szklanka 200 ml

Składniki na krokant:

15 g masła

130 g (1 szkl.) ulubionych orzechów, siekanych

100 g (1/2 szkl.) cukru

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i smażę na niewielkim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze brązowego koloru (ten proces zajmuje około 10-12 minut). Ściągam rondelek z ognia i wsypuję orzechy. Szybko mieszam i wykładam masę na folię aluminiową. Rozgniatam masę na płasko i zostawiam do wystygnięcia. Kiedy wystygnie, łamię i kruszę krokant na drobne kawałki.

Składniki na nadzienie:

8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

40 g pasty pistacjowej lub z innych orzechów

75 g białej czekolady

30 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Do przygotowania nadzienia będę potrzebować silikonowej foremki na lód lub czekoladę.

W foremce umieszczam po łyżce dżemu w 8 miejscach. Foremkę wstawiam do zamrażarki, żeby dżem się zamroził. Jeśli masz tylko jedną foremkę na lód, wyciągnij dżem, schowaj go do pojemniczka i do zamrażarki, a foremkę wykorzystaj do drugiej części nadzienia.

Śmietankę podgrzewam, dodaję do niej białą czekoladę. Mieszam, aż czekolada się rozpuści, a następnie dodaję pastę pistacjową. Całość ponownie mieszam i dzielę na 8 części do foremki na lód. Foremkę z masą pistacjową wstawiam do zamrażarki do zamrożenia.

Teraz zabieram się za przygotowanie ciasta.

Składniki na ciasto:

300 g pokruszonego ciasta babkowego (u mnie marchewkowe)

2 łyżki nutelli innego kremu czekoladowego

2/3 porcji przygotowanego krokantu

2 łyżki mascarpone

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam do połączenia się składników. Następnie dzielę ciasto na 8 równych części. Teraz mogę zabrać się do złożenia kasztanków.

Z zamrażarki wyciągam dżem i masę pistacjową. Każdą z 8 kulek ciasta dzielę na dwie części. Jedną część rozgniatam na „placek” na dłoni, na „placku” kładę zamrożony dżem i masę pistacjową, przykrywam drugą połówką kulki i zagniatam jak śnieżną kulkę. Uformowaną kulę odkładam na deskę przykrytą papierem do pieczenia. Tak postępuję z każdą z 8 kulek. Następnie nadziane kulki wstawiam na 2 godziny do zamrażarki. Teraz mogę przygotować czekoladową polewę i posypkę.

Składniki na czekoladową polewę:

180 g ulubionej czekolady (u mnie 64%)

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, ściągam z pary i dodaję olej. Dokładnie mieszam i odstawiam.

Składniki na posypkę:

200 g pokruszonego ciasta (u mnie ponownie marchewkowe)

1/3 porcji przygotowanego krokantu

Przygotowanie:

Ciasto mieszam z krokantem w głębokim talerzu.

Wyciągam kulki kasztanki z zamrażarki. Każdą kulkę wkładam do rozpuszczonej czekolady, obtaczam, odsączam i wkładam do przygotowanej posypki. Kasztanki obtaczam w posypce i układam ponownie na desce z papierem do pieczenia. Tak postępuję z każdą kulką. Teraz wstawiam kulki do lodówki, aż czekolada zastygnie.

Kulki Kasztanki gotowe. Przed podaniem wyciągnij je 20-30 minut wcześniej z lodówki. Smacznego 🙂

Kulki Kasztanki

Kulki Kasztanki

Kulki Kasztanki

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here