Kulki Kasztanki
Takie kulki Kasztanki to świetny pomysł na wykorzystanie ciasta babkowego, które stoi już kilka dni i wiesz, że nikt się już raczej na nie nie skusi. Efektowny deser, który zachwyci wszystkich. Z podanych składników przygotujesz 8 kasztanków.
Kasztanki składają się z kilku warstw, ale ich wykonanie jest bardzo łatwe. Zaczynamy od przygotowania krokantu.
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki na krokant:
15 g masła
130 g (1 szkl.) ulubionych orzechów, siekanych
100 g (1/2 szkl.) cukru
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i smażę na niewielkim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze brązowego koloru (ten proces zajmuje około 10-12 minut). Ściągam rondelek z ognia i wsypuję orzechy. Szybko mieszam i wykładam masę na folię aluminiową. Rozgniatam masę na płasko i zostawiam do wystygnięcia. Kiedy wystygnie, łamię i kruszę krokant na drobne kawałki.
Składniki na nadzienie:
8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
40 g pasty pistacjowej lub z innych orzechów
75 g białej czekolady
30 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Do przygotowania nadzienia będę potrzebować silikonowej foremki na lód lub czekoladę.
W foremce umieszczam po łyżce dżemu w 8 miejscach. Foremkę wstawiam do zamrażarki, żeby dżem się zamroził. Jeśli masz tylko jedną foremkę na lód, wyciągnij dżem, schowaj go do pojemniczka i do zamrażarki, a foremkę wykorzystaj do drugiej części nadzienia.
Śmietankę podgrzewam, dodaję do niej białą czekoladę. Mieszam, aż czekolada się rozpuści, a następnie dodaję pastę pistacjową. Całość ponownie mieszam i dzielę na 8 części do foremki na lód. Foremkę z masą pistacjową wstawiam do zamrażarki do zamrożenia.
Teraz zabieram się za przygotowanie ciasta.
Składniki na ciasto:
300 g pokruszonego ciasta babkowego (u mnie marchewkowe)
2 łyżki nutelli innego kremu czekoladowego
2/3 porcji przygotowanego krokantu
2 łyżki mascarpone
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam do połączenia się składników. Następnie dzielę ciasto na 8 równych części. Teraz mogę zabrać się do złożenia kasztanków.
Z zamrażarki wyciągam dżem i masę pistacjową. Każdą z 8 kulek ciasta dzielę na dwie części. Jedną część rozgniatam na „placek” na dłoni, na „placku” kładę zamrożony dżem i masę pistacjową, przykrywam drugą połówką kulki i zagniatam jak śnieżną kulkę. Uformowaną kulę odkładam na deskę przykrytą papierem do pieczenia. Tak postępuję z każdą z 8 kulek. Następnie nadziane kulki wstawiam na 2 godziny do zamrażarki. Teraz mogę przygotować czekoladową polewę i posypkę.
Składniki na czekoladową polewę:
180 g ulubionej czekolady (u mnie 64%)
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, ściągam z pary i dodaję olej. Dokładnie mieszam i odstawiam.
Składniki na posypkę:
200 g pokruszonego ciasta (u mnie ponownie marchewkowe)
1/3 porcji przygotowanego krokantu
Przygotowanie:
Ciasto mieszam z krokantem w głębokim talerzu.
Wyciągam kulki kasztanki z zamrażarki. Każdą kulkę wkładam do rozpuszczonej czekolady, obtaczam, odsączam i wkładam do przygotowanej posypki. Kasztanki obtaczam w posypce i układam ponownie na desce z papierem do pieczenia. Tak postępuję z każdą kulką. Teraz wstawiam kulki do lodówki, aż czekolada zastygnie.
Kulki Kasztanki gotowe. Przed podaniem wyciągnij je 20-30 minut wcześniej z lodówki. Smacznego 🙂