Kulki sernikowe
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery,  W 30 minut

Kulki sernikowe

Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałek sernika, którego nikt nie chce już zjeść, na przykład po świętach. Tutaj doskonale sprawdzą się kulki sernikowe – małe, pyszne i oblane czekoladą. A do tego super proste!

Składniki na 12 kulek:

250 g sernika

40 g skórki pomarańczowej

50 g ciasteczek petite beurre

1 łyżka cynamonu

30 g siekanych orzechów

Przygotowanie:

Skórkę pomarańczową siekam na drobno. Ciasteczka mielę do konsystencji mokrego piasku. Sernik rozdrabniam do miski. Następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko zagniatam, aż składniki się połączą. Z masy formuję około 12 kulek (w zależności od wielkości) i układam je na desce. Kulki wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie mogę przygotować czekoladę do kulek.

Składniki na polewę:

100 g ulubionej czekolady (u mnie 64%)

1 łyżka oleju

2 garście siekanych orzechów

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, ściągam z ognia i dodaję olej. Dokładnie mieszam i na koniec wrzucam siekane orzechy. Mieszam i polewa gotowa.

Kulki wyciągam z lodówki i wrzucam je pojedynczo do czekolady. Za pomocą 2 widelców obtaczam je czekoladą, a następnie wyciągam na papier śniadaniowy lub do pieczenia (kiedy zastygną, będą łatwo się odrywać). Na zimnych kulkach czekolada szybko zastyga i kulki sernikowe po chwili są gotowe do jedzenia. Smacznego 🙂

Kulki sernikowe

Kulki sernikowe

Kulki sernikowe

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here