Wielkanocne zające bez foremki
Brak w domu świątecznych foremek na ciastka? To w sumie żaden problem 😊 Wielkanocne zające możesz przygotować bez foremki.
Wszystkiego, co potrzebujesz, to dwa różnej wielkości kółka, jedna kuleczka i dwa wałeczki ciasta.
Składniki na około 20 zajęcy:
1 ¾ szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru (jeśli będziesz lukrować ciasteczka, możesz dodać mniej cukru)
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia kokosanek)
130-140 g masła
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto (jeśli ciasto nie lepi się dobrze, można dodać odrobinę masła). Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm i wykrawam kółka 4 cm i 3 cm.
Mniejsze kółko (to będzie główka) układam na większym (to będzie tułów) tak, aby tylko delikatnie zachodziło na większe kółko i dociskam. Z resztek ciasta formuję małą kuleczkę, która będzie ogonkiem, i umieszczam na większym kółku. Tworzę dwa małe wałeczki (1,5-2 cm) z ciasta, układam na mniejszym kółku i dociskam. Wałeczki delikatnie spłaszczam, a końcówki ściskam, tworząc w ten sposób uszko. Żeby elementy lepiej się kleiły, możecie smarować je pozostałym białkiem (zdjęcia pomocnicze poniżej 😊). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem za pomocą łopatki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić.
Jak przestygną, przygotowuję lukier (2 czubate łyżki pudru na 1 łyżkę ciepłej wody) i dekoruję ciasteczka. Jeśli nie macie barwników, możecie użyć kurkumy, soku z buraka, kakao…
Smacznego 😊