Sernik baskijski pistacjowy
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki

Sernik baskijski pistacjowy

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to podwójna petarda! Obłędnie kremowy sernik o smaku pistacji to wersja, której nie można się oprzeć. A zaleta? Jest naprawdę łatwy! To do dzieła 🙂

Uwaga:

Tortownica 22 cm

Szklanka 200 ml

Składniki na spód:

100 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)

50 g masła

60 g (1/2 szklanki) siekanych pistacji

Przygotowanie:

Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam, dodaję siekane pistacje i ciasteczka. Całość mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, razem z boczkami. Wsypuję ciasteczkowy piasek na dno tortownicy, wyrównuję i dociskam.

Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za masę serową.  

Składniki na masę serową:

500 g mascarpone

200 g mielonego twarogu

200 g jogurtu greckiego

250 g pasty pistacjowej 100% (u mnie rzemieślnicza)

200 g (1 szklanka) cukru

1 łyżka cukru waniliowego

4 jajka

350 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Twaróg, jogurt, mascarpone, cukier, wanilię i jedno jajko ucieram mikserem. Następnie dodaję kolejne dwa jajka i nadal miksuję.

Następnie dodaję pastę pistacjową, jedno jajko i miksuję, a na koniec wlewam śmietankę i teraz miksuję już tylko delikatnie do połączenia się składników.

Masa serowa będzie mocno płynna, ale tak właśnie ma być.

Masę wlewam do tortownicy i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

Sernik piekę 30-33 minuty, aż góra się skarmelizuje. Nie pieczcie dłużej! Sernik po upieczeniu będzie „pływał”. Taka jego natura 😉

Wyciągam tortownicę z piekarnika i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Sernik opadnie, to też jego cecha charakterystyczna 🙂

Wystudzony sernik wstawiam na całą noc do lodówki.

Następnego dnia przygotowuję polewę.

Składniki na polewę:

20 g białej czekolady

50 ml śmietanki 30%

1 łyżka pasty pistacjowej

1 garść siekanych pistacji

1 łyżka mleka skondensowanego

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w ciepłej śmietance, dodaję pastę pistacjową i mleko skondensowane. Mieszam, aż składniki się połączą, a na koniec dodaję siekane pistacje i mieszam.

Tak przygotowaną polewę wykładam na zimny sernik, a górę dowolnie ozdabiam. U mnie to liofilizowane maliny.

Sernik baskijski pistacjowy gotowy. Smacznego 🙂

Sernik baskijski pistacjowy

Sernik baskijski pistacjowy

Sernik baskijski pistacjowy

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here