
Sernik baskijski pistacjowy
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to podwójna petarda! Obłędnie kremowy sernik o smaku pistacji to wersja, której nie można się oprzeć. A zaleta? Jest naprawdę łatwy! To do dzieła 🙂
Uwaga:
Tortownica 22 cm
Szklanka 200 ml
Składniki na spód:
100 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)
50 g masła
60 g (1/2 szklanki) siekanych pistacji
Przygotowanie:
Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam, dodaję siekane pistacje i ciasteczka. Całość mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, razem z boczkami. Wsypuję ciasteczkowy piasek na dno tortownicy, wyrównuję i dociskam.
Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za masę serową.
Składniki na masę serową:
500 g mascarpone
200 g mielonego twarogu
200 g jogurtu greckiego
250 g pasty pistacjowej 100% (u mnie rzemieślnicza)
200 g (1 szklanka) cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
350 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Twaróg, jogurt, mascarpone, cukier, wanilię i jedno jajko ucieram mikserem. Następnie dodaję kolejne dwa jajka i nadal miksuję.
Następnie dodaję pastę pistacjową, jedno jajko i miksuję, a na koniec wlewam śmietankę i teraz miksuję już tylko delikatnie do połączenia się składników.
Masa serowa będzie mocno płynna, ale tak właśnie ma być.
Masę wlewam do tortownicy i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Sernik piekę 30-33 minuty, aż góra się skarmelizuje. Nie pieczcie dłużej! Sernik po upieczeniu będzie „pływał”. Taka jego natura 😉
Wyciągam tortownicę z piekarnika i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Sernik opadnie, to też jego cecha charakterystyczna 🙂
Wystudzony sernik wstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowuję polewę.
Składniki na polewę:
20 g białej czekolady
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka pasty pistacjowej
1 garść siekanych pistacji
1 łyżka mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w ciepłej śmietance, dodaję pastę pistacjową i mleko skondensowane. Mieszam, aż składniki się połączą, a na koniec dodaję siekane pistacje i mieszam.
Tak przygotowaną polewę wykładam na zimny sernik, a górę dowolnie ozdabiam. U mnie to liofilizowane maliny.
Sernik baskijski pistacjowy gotowy. Smacznego 🙂

Kulki Kasztanki
Zobacz również

Sernik wielkanocny „na bogato”
27 marca, 2019
Rowerem do San Marino
27 grudnia, 2021