Serca brownie z kremem chałwowym
Takie serca brownie z kremem chałwowym to idealna propozycja na Walentynki, ale bez Walentynek smakują też doskonale 🙂
Z podanych poniżej składników przygotujecie 5-6 serduszek o wysokości 9 cm. Z resztek, które zostaną po wykrawaniu serduszek możecie przygotować deserki w słoiczkach.
Składniki na spód brownie:
100 g ciemnej czekolady
100 g mlecznej czekolady
150 g masła
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki
4 garście płatków migdałów (opcjonalnie)
1 opakowanie galaretki malinowej
Przygotowanie:
Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.
Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę (i ewentualnie płatki migdałów – ja nie dodałam, ale fajnie nadadzą lekką chrupkość ciastu 🙂 ) i delikatnie mieszam ciasto łopatką.
Ciasto wylewam do blaszki (25 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody, wylewam do płaskiego pojemnika rozmiarów ok. 22 x 16 i odstawiam do całkowitego zastygnięcia (galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej)
Składniki na krem chałwowy:
200 ml śmietanki 30%
200 g mascarpone
150 g chałwy (u mnie kakaowa)
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam, następnie dodaję mascarpone i chałwę i całość miksuję. Krem przekładam do worka. Do wyciskania użyłam końcówki gwiazdka 1M. Jeśli nie macie w domu tylek, możecie krem nałożyć po prostu łyżką i delikatnie wyrównać, albo odciąć końcówkę worka i wyciskać kuleczki zamiast gwiazdek.
Z ciasta wykrawam serduszka. To samo robię z galaretką.
Ciasto w kształcie serduszka smaruję cienką warstwą kremu. Następnie kładę serduszko z galaretki, a wierzch dekoruję kremem.
Całość posypałam jeszcze tartą czekoladą i ozdobiłam truskawką.
Czekoladowe serca z kremem chałwowym gotowe. Smacznego 🙂