Makowiec z dynią
Makowiec z dynią to świetne połączenie samych pysznych składników. Właściwie powinnam napisać makowiec z dynią, czekoladą i bakaliami na kruchym cieście. Całość smakuje rewelacyjnie. Żeby przygotowanie makowca nie zajęło mi dużo czasu, użyłam suchego mielonego maku 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na kruche ciasto:
1 ¾ szklanki mąki
2 żółtka
110 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (35×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote.
Międzyczasie przygotowuję masę makową.
Składniki na masę makową:
1 ¼ szklanki mleka
3 szklanki mielonego, suchego maku
(Jeśli chcecie użyć zwykłego maku, należy go zaparzyć w mleku i dwukrotnie zmielić).
3 jajka
80 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
4 łyżki kaszy manny
2 szklanki dyni startej na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Ulubione bakalie (u mnie to 2 garście skórki pomarańczowej, 2 garście orzechów i 2 garście migdałów w słupkach)
Przygotowanie:
Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam.
Ucieram mikserem żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło, następnie dodaję po łyżce mak, miód, proszek do pieczenia. Na koniec dodaję partiami dynię i kaszę manną i krótko miksuję.
Białka ubijam i dodaję do masy makowej razem z bakaliami. Delikatnie mieszam.
Masę makową wylewam na podpieczone ciasto i blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Wyciągam makowca i odstawiam do wystygnięcia.
Na koniec przygotowuję polewę czekoladową.
Składniki na polewę:
180 g czekolady ciemnej
50 g czekolady mlecznej
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka miodu
3 garście orzechów podprażonych na patelni
Przygotowanie:
Śmietankę zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto.
Prażonymi orzechami posypuję ciasto i makowiec z dynią gotowy.
Smacznego 😊
2 komentarze
ola
Czy dynia ma być surowa czy upieczona w piekarniku?
Karolina
Surowa, starta na tarce 🙂 Pozdrawiam 🙂