Brzoskwiniowa świeżość
Brzoskwiniowa świeżość to deser idealny na upalne dni, ponieważ jest niezwykle lekki, owocowy, a przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut. Czyli po prostu ideał. Jeśli jesteście miłośnikami brzoskwiń, to koniecznie musicie spróbować tego przysmaku 😊
Przepis wyszukałam ze starej TINY z lat 90-tych 😊
Składniki do przygotowania 4 dużych porcji (wysokość 1 deseru to 5 cm, ale możecie zrobić mniejsze i tym samym więcej porcji):
1 puszka brzoskwiń (850 ml)
150 g naturalnego jogurtu
1 łyżka cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
Czekolada
200 ml śmietany 30%
Żelatynę rozprowadzam w ok. 1/3 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie odsączam, a następnie dokładnie miksuję. Cztery łyżki zmiksowanych brzoskwiń odkładam do kubeczka, wykorzystam je do dekoracji. Do reszty zmiksowanych brzoskwiń dodaję jogurt, skórkę cytrynową oraz cukier puder i całość dokładnie mieszam. Na koniec dodaję żelatynę i ponownie mieszam.
4 dowolne foremki o średnicy ok. 5 cm przepłukuję zimną wodą i wypełniam je deserem.
Następnie wstawiam desery do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy dobrze zastygną, odwracam foremki i deser przekładam na talerzyk. Jeśli deser jest oporny i nie chce wyjść, wkładam foremkę z deserem na chwilkę do gorącej wody.
Śmietanę ubijam, czekoladę rozpuszczam, albo trę na tarce.
Na każdy deser kładę po łyżce brzoskwiń z kubeczka. Ubitą śmietanę wykładam wokół deseru za pomocą szprycy, ale możecie to zrobić również łyżką. Całość polewam czekoladą.
Brzoskwiniowa świeżość gotowa. Smacznego 😊
2 komentarze
Iwona
Zrobiłam i jest pyszne. Następnym razem przygotuję ze świeżych brzoskwiń i porównam. 🙂
Karolina
🙂 Cieszę się, że smakowało. Myślę, że ze świeżymi będzie super 🙂 Korciły mnie też inne owoce i chyba kiedyś spróbuję 🙂