
Ciasto śliwkowe
Drożdżowe ciasto śliwkowe trochę inaczej, czyli z migdałowym sosem ?
Składniki na ciasto drożdżowe:
2 ¾ szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 szklanka mleka
100 g masła
5 dag drożdży
1 jajko
1 szczypta soli
Uwaga: szklanka 200 ml
Masło rozpuszczam, a mleko delikatnie podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki i zasypuję 1 łyżką cukru. Do miski wsypuję mąkę, dodaję resztę cukru, jajko i sól. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję je do mąki, wlewam letnie mleko i całość mieszam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
Składniki na nadzienie:
700 g śliwek
1 ½ szklanki płatków migdałów
150 g śmietanki 30%
100 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Śliwki kroję na ćwiartki. Następnie przygotowuję nadzienie. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję cukier i cukier waniliowy, mieszam chwilę i dolewam śmietankę. Gotuję około 5 minut. Do masy dodaję płatki migdałów, mieszam i odstawiam.
Następnie wykładam blaszkę (30 x 40 cm) papierem do pieczenia, wylewam ciasto drożdżowe, rozprowadzam równomiernie po blaszce (najlepiej zwilżoną dłonią) i ponownie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie układam śliwki na cieście, wylewam sos migdałowy i wstawiam ciasto na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ciasto śliwkowe można podawać z lodami.
Smacznego ?




Szarlotka

Makowiec z dynią
Zobacz również

Ekspresowy sernik na zimno
23 czerwca, 2020
Budyń bananowy
21 kwietnia, 2022