Ciasto śliwkowe
Drożdżowe ciasto śliwkowe trochę inaczej, czyli z migdałowym sosem 🙂 Pyszne, łatwe i idealne na początek jesieni.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto drożdżowe:
2 ¾ szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 szklanka mleka
100 g masła
5 dag drożdży
1 jajko
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam, a mleko delikatnie podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki i zasypuję 1 łyżką cukru i 1 łyżką letniego mleka. Drożdże mieszam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem. Do miski wsypuję mąkę, dodaję resztę cukru, jajko i sól. Wyrośnięte drożdże dodaję do mąki, wlewam letnie mleko i całość wyrabiam (można mikserem), a międzyczasie dodaję rozpuszczone masło. Wyrabiam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładam na blaszkę (30 x 28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzam równomiernie po blaszce (najlepiej zwilżoną dłonią) i ponownie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Składniki na nadzienie:
600 g śliwek
1 ½ szklanki prażonych płatków migdałów
150 g śmietanki 30%
100 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Śliwki kroję na ćwiartki.
Następnie przygotowuję sos. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję cukier i cukier waniliowy, mieszam chwilę i dolewam śmietankę. Gotuję całość na średnim ogniu około 5 minut, aż masa zrobi się lekko gęsta i nabierze waniliowego koloru. Do masy dodaję płatki migdałów, mieszam i odstawiam.
Na wyrośniętym cieście drożdżowym układam śliwki i wylewam sos migdałowy. Ciasto wstawiam na 55-60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę, aż góra będzie mocno brązowa i skarmelizowana.
Ciasto śliwkowe można podawać z lodami.
Smacznego 🙂