Ciasto śliwkowe
Ciasta,  Drożdżowe

Ciasto śliwkowe

Drożdżowe ciasto śliwkowe trochę inaczej, czyli z migdałowym sosem ?

Składniki na ciasto drożdżowe:

2 ¾ szklanki mąki

½ szklanki cukru

1 szklanka mleka

100 g masła

5 dag drożdży

1 jajko

1 szczypta soli

Uwaga: szklanka 200 ml

Masło rozpuszczam, a mleko delikatnie podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki i zasypuję 1 łyżką cukru. Do miski wsypuję mąkę, dodaję resztę cukru, jajko i sól. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję je do mąki, wlewam letnie mleko i całość mieszam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

Składniki na nadzienie:

700 g śliwek

1 ½ szklanki płatków migdałów

150 g śmietanki 30%

100 g masła

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki cukru

Śliwki kroję na ćwiartki. Następnie przygotowuję nadzienie.  Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję cukier i cukier waniliowy, mieszam chwilę i dolewam śmietankę. Gotuję około 5 minut. Do masy dodaję płatki migdałów, mieszam i odstawiam.

Następnie wykładam blaszkę (30 x 40 cm) papierem do pieczenia, wylewam ciasto drożdżowe, rozprowadzam równomiernie po blaszce (najlepiej zwilżoną dłonią) i ponownie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie układam śliwki na cieście, wylewam sos migdałowy i wstawiam ciasto na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ciasto śliwkowe można podawać z lodami.

Smacznego ?

Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *