Tort czekoladowo-pomarańczowy
Tort czekoladowo-pomarańczowy na piernikowym cieście to tort zdecydowanie zimowy. Myślę, że idealny na Boże Narodzenie 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3,5 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2 szklanki jogurtu naturalnego
4 jajka
1,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce.
Jogurt, jajka i olej mieszamy w drugiej misce.
Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, nie ucieramy ciasta na gładko, musi być niejednorodne.
Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 22 cm (ja piekłam w rancie cukierniczym, który jest wyższy i moje ciasto ma 20 cm średnicy) i piekę 45-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Składniki na krem:
500 g masła
½ szklanki mleka
5 łyżek mleka w proszku
15 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
150 g czekolady
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Masło należy wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie.
Mleko podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję mleko w proszku. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce mleko skondensowane, cały czas ucieram. Następnie dodaję mleko z mlekiem w proszku. Dokładnie ucieram. Odkładam 2 duże łyżki kremu, a do reszty powoli dodaję rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując. Na koniec dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników.
Dodatkowo:
100 g dżemu pomarańczowego
1 szklanka wody z cytryną
Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu:
Ciasto kroję na 3 blaty. Pierwszy blat kładę na talerzu lub paterze i nasączam 1/3 wody z cytryną. Następnie blat smaruję połową dżemu z pomarańczy (zostawiam 1 cm rantu bez dżemu. Na dżem wykładam 3-4 łyżki kremu czekoladowego.
Tak samo postępuję z drugim blatem.
Na górę kładę trzeci blat i nasączam go wodą z cytryną. Całość wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Schłodzony tort wyciągam z lodówki, odcinam kawałek (jak piętkę chleba) i stawiam tort na odciętym boku. Teraz mogę całość obłożyć kremem.
Kilka łyżek kremu zostawiam do dekoracji, które wykonałam tylkami 1M i 4B.
Do odłożonego wcześniej białego kremu dodaję zielonego barwnika i robię listki tylką 366.
Następnie wstawiam tort do lodówki ponownie na kilka godzin.
Tort czekoladowo-pomarańczowy gotowy.
Smacznego 🙂
A na tę super paterę natknęłam się przypadkowo – to patera od Altom 🙂
8 komentarzy
Marcin Stańczak
Super wyglada i pysznie brzmi :-)))
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Jest „przesmakowity” Myślę, że na święta idealny 🙂
Majka
Robisz cudowne torty. <3
Karolina
🙂 🙂 Bardzo dziękuję 🙂 cieszę się bardzo, że Ci się podobają 😀
Barbara
Dla mnie Święta Bożego Narodzenia to Mojej Mamy tort makowy z kremem orzechowym 😋
Karolina
Brzmi przepysznie i cudownie 🙂 No i w domu zawsze smakuje najlepiej 🙂 Pdf z przepisami już biegnie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Magdalena Kaniewska
Ten tort zrobił furorę podczas moich 40. urodzin. Nie tylko dzięki swojemu wyglądowi, ale również dzięki walorom smakowym. Pobudził na raz kilka zmysłów 😉 Jeśli w niebie będą ciasta, to na pewno zjadzie się tam ten tort 🙂 Idealny na wyjątkowe okazje!
Karolina
🙂 Dziękuję ślicznie 🙂 Uwielbiam uprzyjemniać kochanym osobom ich uroczystości 🙂 Cieszę się, że się udało 🙂