Chleb maślany
Ciasta,  Drożdżowe,  Podróże z wypiekami,  Wytrawnie

Chleb maślany

W mojej skarbnicy „Podróży z wypiekami” znalazłam przepis na chleb maślany. Delikatny, doskonały do miodu, dżemów, masła…

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 550)

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

250 ml mleka

1 płaska łyżeczka soli

75 g masła

Mąkę wsypuję do miski, robię dołek i wkruszam drożdże, które zasypuję cukrem i zalewam dwiema łyżkami letniego mleka. Drożdże delikatnie mieszam i zostawiam do wyrośnięcia, w tym celu miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Następnie do drożdży i maki dodaję resztę letniego mleka, sól i rozpuszczone masło i całość zagniatam na jednolite ciasto.

Ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę lub stół i wyrabiam 5 minut. Gotowe ciasto wkładam z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.

Foremkę keksówkę długość 20 cm smaruję masłem i podsypuję delikatnie mąką, wykładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięty chleb maślany smaruję roztrzepanym żółtkiem i posypuję czarnuszką, sezamem lub makiem.

Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, aż skórka zrobi się złota.

Po upieczeniu chleb wyciągam z foremki i zostawiam do wystygnięcia.

Smacznego 😊

Chleb maślany
Chleb maślany
Chleb maślany
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *