Chleb maślany
W mojej skarbnicy „Podróży z wypiekami” znalazłam przepis na chleb maślany. Delikatny, doskonały do miodu, dżemów, masła…
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 550)
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka
1 płaska łyżeczka soli
75 g masła
Mąkę wsypuję do miski, robię dołek i wkruszam drożdże, które zasypuję cukrem i zalewam dwiema łyżkami letniego mleka. Drożdże delikatnie mieszam i zostawiam do wyrośnięcia, w tym celu miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie do drożdży i maki dodaję resztę letniego mleka, sól i rozpuszczone masło i całość zagniatam na jednolite ciasto.
Ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę lub stół i wyrabiam 5 minut. Gotowe ciasto wkładam z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
Foremkę keksówkę długość 20 cm smaruję masłem i podsypuję delikatnie mąką, wykładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięty chleb maślany smaruję roztrzepanym żółtkiem i posypuję czarnuszką, sezamem lub makiem.
Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, aż skórka zrobi się złota.
Po upieczeniu chleb wyciągam z foremki i zostawiam do wystygnięcia.
Smacznego 😊