
„Wielka samotność” i mrożone ciasto czekoladowe
To świetne czekoladowe ciasto ze swoim ciemnym kolorem, zimnem, nierówną teksturą przypomina mi Alaskę z powieści Kristin Hannah ”Wielka samotność”. Nieobliczalna, niedostępna i surowa, nie wybacza błędów i nie akceptuje ludzkich słabości – taka jest Alaska w tej pięknej i chwytającej za serce książce, która wciągnie Was bez granic i nie pozwoli spokojnie zasnąć. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po „Wielką samotność”, koniecznie to zróbcie. To powieść przywracająca wiarę w czystą miłość i duszę człowieka.
Moje ciasto jest metaforą tej niedostępnej Alaski – dużo orzechów, nierówno ułożone biszkopty i morze czekolady budują obraz niedostępny, ale kiedy przenikniemy do środka, okaże się, że czekają na nas cudowne smaki i doznania ?
Jak przygotować mrożone ciasto czekoladowe?
Składniki:
5 czekolad (mleczne i ciemne w dowolnych proporcjach)
250 g siekanych orzechów i migdałów (dowolne)
250 g masła
200 g biszkoptów (najlepiej bez cukru)
3 jajka
150 g suszonych moreli
Jajka należy sparzyć. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy na 5 minut. Siekamy orzechy i morele i dodajemy je razem z jajkami i biszkoptami do czekolady. Mieszamy, aż wszystkie składniki pokryją się czekoladą. Masę przekładamy do okrągłej formy. Wyrównywanie powierzchni nie jest konieczne. Całość wstawiamy na 8 godzin do lodówki.
Przed podaniem kroimy na niewielkie porcje.
Smacznego ?
(przepis znalazłam w starych przepisach w zeszycie „Pani domu poleca” z 1996 roku)





Letni deser z cieciorką (vege)
Zobacz również

Murzynek
24 października, 2018
Babka śmietankowa z migdałami
10 sierpnia, 2021
2 komentarze
Emilia
Sparzyć jajka tzn. zalać jajka w skorupkach wrzątkiem na chwilę?
Karolina
Dokładnie tak, ewentualna salmonella jest na wierzchu i zginie 🙂 Pozdrawiam 🙂