Drożdżówki ze śliwkami
Doskonałe drożdżówki ze śliwkami, na cieście listkowanym, z budyniem i kruszonką. To prawdziwa jesienna uczta, którą w łatwy sposób możesz przygotować w domu. Jeśli kochasz drożdżówki, to ta wersja Cię zachwyci, to pewne 🙂
UWAGA: szklanka 200 ml
ILOŚĆ: 12 sztuk
Składniki na ciasto:
2 ¼ szklanki mąki tortowej
3 żółtka
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
60 g masła
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję 2 łyżki letniego mleka, ¼ łyżeczki cukru i dokładnie mieszam. Drożdże przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubijam na puszystą masę.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, ubite żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę i wyrabiam, aż będzie gładkie (zajmuje mi to około 10 minut). Następnie ciasto przykrywam i odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję resztę składników.
Składniki dodatkowe:
60 g masła
40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
400 ml mleka
3 łyżeczki cukru lub innego słodzika
400 g śliwek (u mnie węgierki)
Białko do smarowania ciasta
Przygotowanie:
Budyń gotuję wg wskazówek na opakowaniu w 400 ml mleka, a następnie odstawiam do wystygnięcia.
Śliwki kroję na ćwiartki. Masło rozcieram lub ubijam w miseczce. Musi być miękkie i lekko puszyste.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części i każdą część rozwałkowuję na bardzo cienki blat o grubości 1-2 mm. Pierwszy blat smaruję delikatnie 1/3 porcji masła, kładę kolejny blat i kolejną porcję masła. Czynność powtarzam po raz trzeci i całość przykrywam 4 blatem ciasta.
Teraz z ciasta wycinam 12 kółek o średnicy 7-8 cm. Boczki sklejam palcami i kółka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z pozostałych fragmentów ciasta formuję paseczki, które skręcam wokół własnej osi.
Kółka z ciasta smaruję białkiem i układam rant z paseczków ciasta. Na środku kładę do łyżce budyniu i pokrojone śliwki (śliwki wciskam w budyń).
Teraz mogę przygotować kruszonkę. Włączam też piekarnik na 175 stopni, żeby się nagrzał.
Składniki na kruszonkę:
2/3 szklanki (80g) mąki tortowej
¼ szklanki (60g) cukru
1 łyżka cukru waniliowego
40 g masła
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatam kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę wykładam na drożdżówki lekko dociskając.
Drożdżówki wstawiam od razu do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piekę 25-30 minut, aż bułeczki się zarumienią.
Na koniec przestygnięte drożdżówki możecie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Drożdżówki ze śliwkami gotowe. Smacznego 🙂