Drożdżówki ze śliwkami
Ciasta,  Drożdżowe

Drożdżówki ze śliwkami

Doskonałe drożdżówki ze śliwkami, na cieście listkowanym, z budyniem i kruszonką. To prawdziwa jesienna uczta, którą w łatwy sposób możesz przygotować w domu. Jeśli kochasz drożdżówki, to ta wersja Cię zachwyci, to pewne 🙂

UWAGA: szklanka 200 ml

ILOŚĆ: 12 sztuk

Składniki na ciasto:

2 ¼ szklanki mąki tortowej

3 żółtka

½ szklanki mleka

4 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

60 g masła

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Drożdże kruszę do miseczki, dodaję 2 łyżki letniego mleka, ¼ łyżeczki cukru i dokładnie mieszam. Drożdże przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.

Żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubijam na puszystą masę.

Do miski wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, ubite żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę i wyrabiam, aż będzie gładkie (zajmuje mi to około 10 minut). Następnie ciasto przykrywam i odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowuję resztę składników.

Składniki dodatkowe:

60 g masła

40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)

400 ml mleka

3 łyżeczki cukru lub innego słodzika

400 g śliwek (u mnie węgierki)

Białko do smarowania ciasta

Przygotowanie:

Budyń gotuję wg wskazówek na opakowaniu w 400 ml mleka, a następnie odstawiam do wystygnięcia.

Śliwki kroję na ćwiartki. Masło rozcieram lub ubijam w miseczce. Musi być miękkie i lekko puszyste.

Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części i każdą część rozwałkowuję na bardzo cienki blat o grubości 1-2 mm. Pierwszy blat smaruję delikatnie 1/3 porcji masła, kładę kolejny blat i kolejną porcję masła. Czynność powtarzam po raz trzeci i całość przykrywam 4 blatem ciasta.

Teraz z ciasta wycinam 12 kółek o średnicy 7-8 cm. Boczki sklejam palcami i kółka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z pozostałych fragmentów ciasta formuję paseczki, które skręcam wokół własnej osi.

Kółka z ciasta smaruję białkiem i układam rant z paseczków ciasta. Na środku kładę do łyżce budyniu i pokrojone śliwki (śliwki wciskam w budyń).

Teraz mogę przygotować kruszonkę. Włączam też piekarnik na 175 stopni, żeby się nagrzał.

Składniki na kruszonkę:

2/3 szklanki (80g) mąki tortowej

¼ szklanki (60g) cukru

1 łyżka cukru waniliowego

40 g masła

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatam kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę wykładam na drożdżówki lekko dociskając.

Drożdżówki wstawiam od razu do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piekę 25-30 minut, aż bułeczki się zarumienią.

Na koniec przestygnięte drożdżówki możecie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Drożdżówki ze śliwkami gotowe. Smacznego 🙂

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here