Malinowa Charlotte
Bez pieczenia,  Ciasta,  Torty

Malinowa Charlotte

Malinowa Charlotte to lekkie i pyszne ciasto, które zachwyca swoim wyglądem. Nie wymaga wiele pracy, jest łatwe i szybkie, no i do tego bez pieczenia. Ciasto idealne na lato 🙂

Składniki na mus czekoladowy:

150 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna i mleczna pół na pół)

280 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

36 biszkoptów Lady Fingers

2 łyżki soku malinowego rozpuszczonego w 1/3 szklanki wody.

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.

Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie śmietankę ubijam na sztywno.

Do żelatyny dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści.

Połowę śmietanki dodaję do przestygniętej czekolady i delikatnie mieszam do momentu, aż składniki zaczną się łączyć. Dokładam drugą część śmietanki i mieszam delikatnie do połączenia się składników. Na koniec do rozpuszczonej żelatyny dodaję 1 łyżkę czekoladowego musu, mieszam i całość wlewam do pozostałego musu. Mieszam ponownie delikatnie.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Boczki i dno tortownicy wykładam biszkoptami Lady Fingers (Biszkopty, które użyłam do wykładania boczków ścięłam 0,5 cm z jednej strony, żeby były bardziej stabilne. Dodatkowo delikatnie zanurzałam je w musie czekoladowym, żeby przykleiły się do papieru i nie przewracały w trakcie wykładania).

Na biszkopty wykładam mus czekoladowy, masę wyrównuję i wykładam na nią pozostałe biszkopty, które maczam w wodzie malinowej.

Ciasto wstawiam do lodówki i zabieram się za mus malinowy.

Składniki na mus malinowy:

½ standardowej galaretki malinowej

150 ml gorącej wody

200 ml śmietanki 30%

100 g ricotty

100 g malin (można pominąć i dać maliny na wierzch ciasta)

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia.

Kiedy galaretka zaczyna lekko gęstnieć, ubijam śmietankę w osobnym naczyniu, a następnie dodaję ją razem z ricottą do galaretki. Wszystko delikatnie miksuję, aż składniki się połączą (na tym etapie można też dodać owoce malin)

Masę malinową wylewam na mus czekoladowy, wyrównuję i wstawiam ciasto ponownie do lodówki na kilka godzin.

Następnie dekoruję ciasto wg własnego uznania.

Malinowa Charlotte gotowa. Smacznego ????

Malinowa Charlotte

Malinowa Charlotte

Malinowa Charlotte
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here