Malinowa Charlotte
Malinowa Charlotte to lekkie i pyszne ciasto, które zachwyca swoim wyglądem. Nie wymaga wiele pracy, jest łatwe i szybkie, no i do tego bez pieczenia. Ciasto idealne na lato 🙂
Składniki na mus czekoladowy:
150 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna i mleczna pół na pół)
280 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
36 biszkoptów Lady Fingers
2 łyżki soku malinowego rozpuszczonego w 1/3 szklanki wody.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.
Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie śmietankę ubijam na sztywno.
Do żelatyny dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści.
Połowę śmietanki dodaję do przestygniętej czekolady i delikatnie mieszam do momentu, aż składniki zaczną się łączyć. Dokładam drugą część śmietanki i mieszam delikatnie do połączenia się składników. Na koniec do rozpuszczonej żelatyny dodaję 1 łyżkę czekoladowego musu, mieszam i całość wlewam do pozostałego musu. Mieszam ponownie delikatnie.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Boczki i dno tortownicy wykładam biszkoptami Lady Fingers (Biszkopty, które użyłam do wykładania boczków ścięłam 0,5 cm z jednej strony, żeby były bardziej stabilne. Dodatkowo delikatnie zanurzałam je w musie czekoladowym, żeby przykleiły się do papieru i nie przewracały w trakcie wykładania).
Na biszkopty wykładam mus czekoladowy, masę wyrównuję i wykładam na nią pozostałe biszkopty, które maczam w wodzie malinowej.
Ciasto wstawiam do lodówki i zabieram się za mus malinowy.
Składniki na mus malinowy:
½ standardowej galaretki malinowej
150 ml gorącej wody
200 ml śmietanki 30%
100 g ricotty
100 g malin (można pominąć i dać maliny na wierzch ciasta)
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia.
Kiedy galaretka zaczyna lekko gęstnieć, ubijam śmietankę w osobnym naczyniu, a następnie dodaję ją razem z ricottą do galaretki. Wszystko delikatnie miksuję, aż składniki się połączą (na tym etapie można też dodać owoce malin)
Masę malinową wylewam na mus czekoladowy, wyrównuję i wstawiam ciasto ponownie do lodówki na kilka godzin.
Następnie dekoruję ciasto wg własnego uznania.
Malinowa Charlotte gotowa. Smacznego ????
2 komentarze
Agata
Jej, ale ładne to ciasto. to z pewnością zrobię!
Karolina
😀 Zgadzam się, pięknie się prezentuje 🙂 Czekam zatem na fotkę 🙂 Smacznego