Baton z krówką bez cukru
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery,  Fit na słodko

Baton z krówką bez cukru

Baton z krówką bez cukru powstał w mojej kuchni, kiedy miałam ogromną ochotę na coś słodkiego, ale nałożyłam sama na siebie ograniczenie jedzenia białego cukru 😉

Pokombinowałam i to się naprawdę opłacało.

Składniki:

30 suszonych śliwek

5 łyżek mielonych orzechów lub migdałów

5 łyżek erytrolu

200 ml śmietanki 30%

70 g masła

5 garści siekanych orzechów

100 g czekolady 70%

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Śliwki kroję na drobne kawałki, dodaję do nich mielone orzechy i zagniatam do połączenia się składników.

Masę śliwkowo-orzechową rozprowadzam na niewielkiej blaszce lub w niewielkim naczyniu (u mnie silikonowa forma 8x15cm) wyłożonej/ym papierem do pieczenia.

Blaszkę wstawiam do lodówki.

W tym czasie smażę krówkę.

Na patelnię wsypuję erytrol, dodaję śmietankę i masło i całość smażę na średnim ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelkowego koloru.

Patelnię z krówką odstawiam do przestygnięcia.

Blaszkę wyciągam z lodówki i masę śliwkową posypuję połową porcji siekanych orzechów. Na orzechy wykładam krówkę, masę wyrównuję i posypuję drugą połową siekanych orzechów.

Blaszkę wstawiam ponownie do lodówki i w tym czasie przygotowuję polewę.

Olej i czekoladę umieszczam w małym garnuszku i rozpuszczam na małym ogniu. Mieszam i ostawiam do lekkiego przestygnięcia.

Następnie czekoladę wylewam na masę krówkową i całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzony baton z krówką bez cukru gotowy. Teraz mogę kroić go na kawałki. Smacznego

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here