Baton z krówką bez cukru
Baton z krówką bez cukru powstał w mojej kuchni, kiedy miałam ogromną ochotę na coś słodkiego, ale nałożyłam sama na siebie ograniczenie jedzenia białego cukru 😉
Pokombinowałam i to się naprawdę opłacało.
Składniki:
30 suszonych śliwek
5 łyżek mielonych orzechów lub migdałów
5 łyżek erytrolu
200 ml śmietanki 30%
70 g masła
5 garści siekanych orzechów
100 g czekolady 70%
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Śliwki kroję na drobne kawałki, dodaję do nich mielone orzechy i zagniatam do połączenia się składników.
Masę śliwkowo-orzechową rozprowadzam na niewielkiej blaszce lub w niewielkim naczyniu (u mnie silikonowa forma 8x15cm) wyłożonej/ym papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiam do lodówki.
W tym czasie smażę krówkę.
Na patelnię wsypuję erytrol, dodaję śmietankę i masło i całość smażę na średnim ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelkowego koloru.
Patelnię z krówką odstawiam do przestygnięcia.
Blaszkę wyciągam z lodówki i masę śliwkową posypuję połową porcji siekanych orzechów. Na orzechy wykładam krówkę, masę wyrównuję i posypuję drugą połową siekanych orzechów.
Blaszkę wstawiam ponownie do lodówki i w tym czasie przygotowuję polewę.
Olej i czekoladę umieszczam w małym garnuszku i rozpuszczam na małym ogniu. Mieszam i ostawiam do lekkiego przestygnięcia.
Następnie czekoladę wylewam na masę krówkową i całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzony baton z krówką bez cukru gotowy. Teraz mogę kroić go na kawałki. Smacznego