Brzoskwiniowa straciatella
Brzoskwiniowa straciatella to świetne ciasto bez pieczenia. Idealne na ciepłe dni, ale będzie smakować równie fantastycznie bez względu na porę roku 🙂
Składniki na ciasteczkowy spód:
250 g ciasteczek petite beurre (korzystam z tych grubych)
120 g masła
1 czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do nich kakao. Mieszam i ciasteczka wsypuję do roztopionego masła.
Łączę z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy wielkości 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję ciasteczka i formuję z nich boczki i dno tortownicy.
Tortownicę wstawiam do lodówki.
Następnie przygotowuję galaretkę i masę.
Składniki na warstwę brzoskwiniową:
1 galaretka brzoskwiniowa
250 ml wody
1 duża puszka brzoskwiń (820 g)
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. 3 połówki brzoskwiń kroję w drobną kostkę i razem z sokiem z puszki (200ml) dodaję do rozpuszczonej galaretki.
Galaretkę z brzoskwiniami wylewam na dobrze schłodzony spód i wstawiam tortownicę ponownie do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła.
Następnie przygotowuję krem straciatella.
Składniki na krem straciatella:
150 g mascarpone
3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
200 ml śmietanki 30%
100 g ulubionej czekolady
3 garście siekanych orzeszków
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane. Całość ponownie ubijam. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę i orzeszki i mieszam delikatnie łopatką.
Krem wykładam na galaretkę, wyrównuję i wstawiam tortownicę do lodówki ponownie na kilka godzin.
Po tym czasie górę dekoruję resztą brzoskwiń krojąc je w paseczki lub wg upodobań.
Brzoskwiniowa straciatella gotowa. Smacznego 🙂