Jeżynianki
Kiedy w grę wchodzą drożdże, nie potrafię się powstrzymać. Ciasta, bułeczki, drożdżówki… Wszystko z drożdżami jest przepyszne, zwłaszcza prosto z pieca 😊
Bułeczki jeżynowe, jeżynianki, to wariacja na temat jagodzianek, które wszyscy znamy i większość z nas uwielbia 😊
Pyszne, łatwe i pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaskowe owoce, cukier puder – czy można chcieć więcej? 😊
Składniki na 15 jeżynianek:
2 ¼ szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
6 dag masła
1 szczypta soli
Dodatkowo:
Ok. 300 g jeżyn
1,5 łyżki cukru pudru
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Jeżyny mieszam z cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej).
Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam na nim 5-6 średniej wielkości jeżyn (jeśli jeżyny są duże, to ze 3-4). Sklejam krawędzie ciasta i lekko obracam w dłoniach tworząc bułeczkę.
Gotowe bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Następie piekę jeżynianki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Jeżynianki najlepiej smakują lekko ciepłe.
Smacznego 😊
2 komentarze
Emma
Niesamowicie apetyczne. Spróbuję, może mi wyjdzie
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Polecam, bo ciasto drożdżowe nie jest skomplikowane 🙂 Pozdrawiam 🙂