Jeżynianki
Ciasta,  Drożdżowe

Jeżynianki

Kiedy w grę wchodzą drożdże, nie potrafię się powstrzymać. Ciasta, bułeczki, drożdżówki… Wszystko z drożdżami jest przepyszne, zwłaszcza prosto z pieca 😊

Bułeczki jeżynowe, jeżynianki, to wariacja na temat jagodzianek, które wszyscy znamy i większość z nas uwielbia 😊

Pyszne, łatwe i pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaskowe owoce, cukier puder – czy można chcieć więcej? 😊

Składniki na 15 jeżynianek:

2 ¼ szklanki mąki

1 jajko

½ szklanki mleka

4 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

6 dag masła

1 szczypta soli

Dodatkowo:

Ok. 300 g jeżyn

1,5 łyżki cukru pudru

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Jeżyny mieszam z cukrem pudrem.

Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej).

Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam na nim 5-6 średniej wielkości jeżyn (jeśli jeżyny są duże, to ze 3-4). Sklejam krawędzie ciasta i lekko obracam w dłoniach tworząc bułeczkę.

Gotowe bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Następie piekę jeżynianki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Jeżynianki najlepiej smakują lekko ciepłe.

Smacznego 😊

Jeżynianki
Jeżynianki
Jeżynianki
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *