Pączusie dyniowe (vege)
Kiedy sezon dyniowy w pełni, kuszą pyszności, jak chociażby pączusie dyniowe (vege) – takie maleństwa, którym trudno się oprzeć. Mięciutkie, puszyste, smakowite… Posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie 😊
Składniki na około 20 małych pączków:
1 szklanka musu dyniowego (odpowiedź, jak zrobić mus dyniowy, znajdziesz tutaj)
5 łyżek musu jabłkowego
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wódki
1 szklanka mąki
Olej do smażenia
Wszystkie mokre składniki umieszczam w misce i łączę. Następnie dodaję mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy (jeśli ciasto jest zbyt lejące, możecie dosypać jeszcze trochę mąki).
Olej rozgrzewam, ale nie za mocno. Smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą być surowe w środku (na próbę możecie włożyć do rozgrzanego oleju kawałeczek ciasta i zobaczyć, czy ciasto będzie od razu ciemnieć, jeśli tak, należy trochę zmniejszyć moc grzania).
Łyżką kładę ciasto na olej i smażę z obydwu stron. Wielkość pączków dowolna, robiłam małe, takie na dwa kęsy.
Jeszcze ciepłe pączki posypuję cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego 😊
4 komentarze
krzyskuchnia
Ciekawa propozycja. 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Są naprawdę smaczne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Thomas
Wyglądają wspaniale i muszę smakować równie pysznie. Dzięki za przepis, chętnie go wypróbuję. 🙂
Karolina
🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Polecam. Pozdrawiam 🙂