Pączusie dyniowe (vege)
Ciasta,  Karnawał,  Vege,  W 30 minut

Pączusie dyniowe (vege)

Kiedy sezon dyniowy w pełni, kuszą pyszności, jak chociażby pączusie dyniowe (vege) – takie maleństwa, którym trudno się oprzeć. Mięciutkie, puszyste, smakowite… Posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie 😊

Składniki na około 20 małych pączków:

1 szklanka musu dyniowego (odpowiedź, jak zrobić mus dyniowy, znajdziesz tutaj)

5 łyżek musu jabłkowego

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka wódki

1 szklanka mąki

Olej do smażenia

Wszystkie mokre składniki umieszczam w misce i łączę. Następnie dodaję mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy (jeśli ciasto jest zbyt lejące, możecie dosypać jeszcze trochę mąki).

Olej rozgrzewam, ale nie za mocno. Smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą być surowe w środku (na próbę możecie włożyć do rozgrzanego oleju kawałeczek ciasta i zobaczyć, czy ciasto będzie od razu ciemnieć, jeśli tak, należy trochę zmniejszyć moc grzania).

Łyżką kładę ciasto na olej i smażę z obydwu stron. Wielkość pączków dowolna, robiłam małe, takie na dwa kęsy.

Jeszcze ciepłe pączki posypuję cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego 😊

Pączusie dyniowe (vege)
Pączusie dyniowe (vege)
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *