Pierniki malinowe
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka,  Podróże z wypiekami

Pierniki malinowe

Te pierniki malinowe pochodzą z Niemiec, a przepis zupełnie nie przypomina naszych tradycyjnych pierników 😊

Mimo, że są miękkie po upieczeniu, pierniki malinowe potrzebują trochę czasu, aby nabrały pełni smaku. Najlepsze moim zdaniem były po 2 tygodniach leżakowania w puszce.

Do tego to bardzo łatwy przepis, polecam 😊

Składniki:

150 g malin (mogą być mrożone)

7 białek

1,5 szklanki cukru

350 g mielonych migdałów

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżeczka cynamonu

1 szczypta gałki muszkatołowej

1 szczypta mielonych goździków

Uwaga: szklanka 200 ml

Jeżeli korzystamy z mrożonych malin, należy je rozmrozić.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli cukier i cały czas ubijamy, aż cukier się rozpuści (jak do bezy).

Do ubitej piany dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łopatką.

Maliny miksujemy i dodajemy razem ze skórką pomarańczową i przyprawami do piany i mieszamy łopatką. Gotową masę wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na wysokość około 1 – 1,5 cm. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50 minut.

Z upieczonego ciasta ściągamy papier i jeszcze ciepłe pierniki kroimy na prostokąty dowolnej wielkości (u mnie to około 3 x 6 cm).

Teraz przygotowujemy lukier.

Składniki:

3 łyżki ciepłej wody

1 łyżka soku malinowego

4 łyżki cukru pudru

Wodę mieszam z sokiem i dodaję cukier puder. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodaję troszkę wody, jeśli za rzadka – trochę pudru.

Lukier wylewam na schłodzone ciasteczka.

Pierniki malinowe zostawiam do wyschnięcia, a następnie przechowuję je w puszce.

Smacznego 😊

Pierniki malinowe
Pierniki malinowe
Pierniki malinowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *