Ciasto bananowe z czekoladą
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut

Ciasto bananowe z czekoladą

Dojrzałe banany są niezwykle wdzięcznym tematem do wypieków. Jako potwierdzenie przedstawiam Wam ciasto bananowe z czekoladą, bez dodatkowego cukru. Pyszne ciasto, które na długo zachowuje świeżość, wspaniały aromat i smak.

Składniki:

3 dojrzałe banany

2 jajka

1 szczypta soli

½ szklanki oleju

50 g słodkiej śmietanki 12% lub 18%

100 g ulubionej czekolady

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżka kakao

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sodki

Dodatkowo:

1 banan

Przygotowanie:

3 banany rozgniatam widelcem, dodaję jajka, sól i olej i wszystkie składniki mieszam.

Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej czekoladę, dodaję do masy bananowej i mieszam.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszam i dodaję do masy bananowej. Mieszam do połączenia się składników.

Jednego dodatkowego banana kroję w kostkę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam.

Ciasto wykładam do „keksówki” (około 12 cm x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 50 minut w 180 stopniach.

Po wystygnięciu ciasto jest gotowe, smacznego 🙂

Ciasto bananowe z czekoladą
Ciasto bananowe z czekoladą
Ciasto bananowe z czekoladą
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here