Ciasto bananowe z czekoladą
Dojrzałe banany są niezwykle wdzięcznym tematem do wypieków. Jako potwierdzenie przedstawiam Wam ciasto bananowe z czekoladą, bez dodatkowego cukru. Pyszne ciasto, które na długo zachowuje świeżość, wspaniały aromat i smak.
Składniki:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1 szczypta soli
½ szklanki oleju
50 g słodkiej śmietanki 12% lub 18%
100 g ulubionej czekolady
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
Dodatkowo:
1 banan
Przygotowanie:
3 banany rozgniatam widelcem, dodaję jajka, sól i olej i wszystkie składniki mieszam.
Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej czekoladę, dodaję do masy bananowej i mieszam.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszam i dodaję do masy bananowej. Mieszam do połączenia się składników.
Jednego dodatkowego banana kroję w kostkę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam.
Ciasto wykładam do „keksówki” (około 12 cm x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 50 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu ciasto jest gotowe, smacznego 🙂
2 komentarze
Konesso
Kochamy ciasto bananowe, ale musimy się przyznać, że takiej wersji z dodatkiem czekolady nie znaliśmy. Czas wypróbować przepis 🙂
Karolina
🙂 Polecam gorąco, zwłaszcza, kiedy jest się miłośnikiem czekolady 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂