Miękkie pierniki
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka

Miękkie pierniki

Wszystkim, którzy nie chcą, albo nie lubią czekać, polecam miękkie pierniki, które po wyciągnięciu z pieca nadają się od razu do zjedzenia. Puszyste, delikatne, z nutą pomarańczy.

Z podanej porcji zrobicie około 25-30 sztuk sporych pierniczków (około 5cm długości).

Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500)

2 łyżki cukru pudru

4 duże, czubate łyżki miodu

2 jajka

1 łyżeczka sodki

100 g miękkiego masła

Skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie)

1 łyżka mielonego cynamonu

½ łyżki mielonych goździków

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Uwaga: szklanka 200 ml

Trzy szklanki mąki mieszam z przyprawami. Następnie topię miód w garnku i dodaję do mąki razem z masłem. Całość mieszam, wyrabiam ręką i odstawiam do wystygnięcia. Przygotowaną masę wyrabiam (można ucierać mikserem) z jajkami i cukrem pudrem, dodaję sodkę rozpuszczoną w ¼ szklanki letniej wody. Całość ucieram delikatnie mikserem, albo zagniatam ręką.

Na stolnicę wysypuję 0,5 szklanki mąki, wykładam ciasto i wyrabiam, aż ciasto przyjmie całą mąkę (jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodaj jeszcze 0,5 szklanki mąki).

Teraz można już wycinać pierniki. Ciasto piernikowe będzie miękkie i trzeba je dobrze podsypywać. Rozgniatam lub rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 5-7 mm, wycinam dowolne kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Po wyjęciu z pieca pierniki są od razu miękkie i takie pozostają. Można je dowolnie przyozdobić.

Najsmaczniejsze według mnie są z czekoladą (rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i smaruję nią pierniki). Kolorowe elementy to biała czekolada z barwnikiem.

Smacznego 😊

Miękkie pierniki
Miękkie pierniki
Miękkie pierniki
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 15

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *