Miękkie pierniki
Wszystkim, którzy nie chcą, albo nie lubią czekać, polecam miękkie pierniki, które po wyciągnięciu z pieca nadają się od razu do zjedzenia. Puszyste, delikatne, z nutą pomarańczy.
Z podanej porcji zrobicie około 25-30 sztuk sporych pierniczków (około 5cm długości).
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500)
2 łyżki cukru pudru
4 duże, czubate łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sodki
100 g miękkiego masła
Skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie)
1 łyżka mielonego cynamonu
½ łyżki mielonych goździków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Mąkę mieszam z przyprawami. Następnie podgrzewam miód w garnku i dodaję do mąki razem z masłem. Całość mieszam, wyrabiam ręką i odstawiam do wystygnięcia. Przygotowaną masę wyrabiam (można ucierać mikserem) z jajkami i cukrem pudrem, dodaję sodkę rozpuszczoną w ¼ szklanki letniej wody. Całość ucieram delikatnie mikserem, albo zagniatam ręką i odstawiam na 15-20 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Na stolnicę wysypuję sporą ilość mąki i wykładam ciasto. Ciasto na pierniczki jest bardzo miękkie i można je rozciągnąć rękoma.
Rozciągam lub rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 5-7 mm, wycinam dowolne kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Po wyjęciu z pieca pierniki są od razu miękkie i takie pozostają. Można je dowolnie przyozdobić.
Najsmaczniejsze według mnie są z czekoladą (rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i smaruję nią pierniki). Kolorowe elementy to biała czekolada z barwnikiem.
Smacznego 😊
15 komentarzy
Aleksandra
cudowne pierniczki :))
Karolina
🙂 Dziękuję ślicznie i gorąco polecam 🙂 🙂 🙂
Ewa
Ile sztuk pierniczków wychodzi z
powyższej porcji, tak w przybliżeniu.
Karolina
Wyszło mi koło 27 sztuk pierniczków. Moje foremki mają 5 cm wysokości 🙂
Ewa
Dziękuję.
Karolina
🙂
Agnieszka
Czy można zamiast cynamonu gałki i goździków dać przyprawę do piernika?
Karolina
Tak, można, smak będzie trochę bardziej intensywny ze względu na skład przyprawy, ale równie smaczny. 🙂
Gonia
Jestem laikiem w pieczeniu i nie wiem jak zrobić… Roztopic miód i dodać do mąki z masłem… No i tu… Masło ma być roztopione, razem z miodem, czy dodane miękkie do mąki? 🤔 Może głupie pytanie, ale pierwszy raz robię pierniki 🙈
Karolina
🙂 Nie ma głupich pytań przy pieczeniu, tak że proszę śmiało pytać, a ja już odpowiadam. Masło musi być miękkie i dodaję je do mąki, a w garnuszku podgrzewam tylko miód 🙂 Pozdrawiam 🙂
Karolina
I udanych wypieków 🙂 🙂 🙂
Karolina
Czy pierniczki można zrobić wcześniej i schować do pudełka ? Nadal po wyjęciu przed świętami będą miękkie ? 😉
Karolina
Można upiec przed świętami. U mnie leży kilka od dwóch tygodni i są miękkie 🙂
Delektujemy
Hasło miękkie mnie przyciągnęło;) Zrobiłam pierniczki i są naprawdę mięciutkie. Pychota:) Dziękuję!
Karolina
Bardzo się cieszę, że smakują. Życzę smacznego 🙂 🙂