Tort kajmakowy z mango
Tym razem takie oto zestawienie smaków – tort kajmakowy z mango. Dwa pyszne kremy w duecie 😊
Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm:
5 jajek
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając, ale na mniejszych obrotach.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).
Do nasączenia tortu:
1 szklanka letniej czarnej herbaty
Krem kajmakowy:
150 g śmietanki 30 %
125 g serka mascarpone
3 łyżki kajmaku
1 łyżka kakao
Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, kajmak i kakao i całość delikatnie miksuję na wolnych obrotach. Jeśli krem wydaje się Wam zbyt „lejący”, dodajcie 2 łyżeczki rozpuszczonej w wodzie żelatyny 🙂
Krem mango:
200 g puree z mango (1 średniej wielkości mango zmiksowane na mus)
150 g śmietanki
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru (można pominąć, najlepiej spróbować gotowego kremu i zdecydować pod własny smak)
1 łyżka cytryny
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję 3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszam. Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, mango, żelatynę i cytrynę. Całość delikatnie miksuję na wolnych obrotach. Na koniec dosypuję cukier puder wg uznania i ponownie delikatnie miksuję.
Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu.
Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z herbatą, wykładam krem kajmakowy. Krem przykrywam drugim blatem, który również nasączam. Następnie wykładam krem mango i przykrywam trzecim blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Krem na tynk:
250 g miękkiego masła
¼ szklanki mleka
3 łyżki mleka w proszku
6 łyżek mleka skondensowanego
100 g czekolady ciemnej
1 łyżka kakao
Masło najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, musi być całkowicie miękkie. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Mleko podgrzewam i dodaję mleko w proszku, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.
Masło ubijam do białości, zajmie do trochę czasu, masło musi być białe i puszyste. Do masła dodaję mleko skondensowane po łyżce, cały czas ubijam. Wlewam mleko wymieszane z mlekiem w proszku i dokładnie miksuję.
Odkładam dwie łyżki białego kremu, a do reszty dodaję rozpuszczoną czekoladę oraz kakao i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą czekoladowego kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.
Białym kremem wykonałam wzór na torcie przy użyciu szablonu.
Ozdoby w postaci kul wykonałam z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Do zrobienia kul wykorzystałam foremkę silikonową. Kulki są białe i lekko różowe, pokryte są jadalnym brokatem.
Tort kajmakowy z mango gotowy. Smacznego 😊