Muffinki bezglutenowe
Bardzo łatwe i szybkie muffinki bezglutenowe. W środku ulubiony owoc. Pyszny dodatek do kawy.
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki na 12 babeczek:
1 szklanka mąki jaglanej
1 szklanka mąki gryczanej
½ szklanki cukru
2 łyżki kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
2 jajka
3 łyżki jogurtu
½ szklanki oleju
Ulubione owoce
Uwaga: szklanka 200 ml
Mąkę jaglaną, gryczaną, cukier, proszek do pieczenia i kakao umieszczam w jednej misce i mieszam.
Dodaję jajka, jogurt i olej i wszystko mieszam tylko do połączenia się składników.
Do foremek muffinkowych kładę po 1 łyżce ciasta, dodaję ulubione owoce (po jednej truskawce, 2-3 wiśnie…) i owoce przykrywam ½ łyżki ciasta.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut do suchego patyczka.
Muffinki bezglutenowe gotowe.
Smacznego 😊
10 komentarzy
Kwiatek
Nawet bezglutenowe wyglądają świetnie:)
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 W smaku też „niezgorsze” 😉
Mr Budyń
Super przepis, dokładnie czegoś takiego szukałem dla dzieciaków 🙂
Karolina
🙂 Cieszę się, że trafiłam z przepisem 🙂 Polecam, maluchy dla maluchów 🙂 🙂
OSKP CEL
Super przepis, dokładnie czegoś takiego szukaliśmy dla dzieci:)
Karolina
🙂 Dziękuję bardzo 🙂 Cieszę się, że trafiłam 🙂 🙂
aś
Nie podałaś ile u Ciebie szklanka więc przyjęłam standardową ilość min 150g, no i klops..ciasto musiałam reanimować mlekiem kokosowym bo miało zbyt sypką konsystencje. Muffiny urosły ładnie, wyglądają też nieźle ale w smaku to szału nie ma, całe szczęście dodałam jeszcze kawałki gorzkiej czekolady i to podratowało sytuacje.
Przepis jak dla mnie do przeróbki 😐
Karolina
Ojej, faktycznie nie podałam. Zawsze korzystam ze szklanki 200 ml. Muffinki smakują oczywiście inaczej niż takie zwykłe, ale ciasto nie powinno się sypać. 150 wyszło za dużo sypkich składników i to faktycznie klops 🙁 Już poprawiam i dziękuję za info. Pozdrawiam
Agarts
Wygląda super, będę próbował 🙂
Karolina
🙂 Dziękuję bardzo 🙂 Mam nadzieję, że będą smakować 🙂