Brownie na białkach
Ta wersja brownie, brownie na białkach, to fajna propozycja na wykorzystanie białek oraz dojrzałych bananów. Zamiast kolejnej bezy można wyczarować super czekoladowe ciacho.
Bardzo łatwy przepis, szybko i przepysznie 😊
Składniki:
4 białka
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady ciemnej
100 masła
1/3 szklanki cukru
2 dojrzałe banany
100 g mąki tortowej
Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.
Banany rozgniatam widelcem.
Białka ubijam na sztywną pianę, następnie powoli dodaję cukier i dalej ubijam, jak na bezę. Do ubitych białek dodaję banany i czekoladę i całość miksuję na najniższych obrotach.
Na koniec dodaję mąkę i mieszam ciasto delikatnie łopatką.
Blaszkę 30 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, na blaszce rozprowadzam równomiernie ciasto i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 13 minut.
Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia.
Brownie na białkach gotowe.
Smacznego 😊